Het zal steeds vaker gaan voorkomen: vanwege het klimaatakkoord worden muren van woningen geïsoleerd. Dat is vaak de eerste stap bij het besparen van energie. Maar juist in de muren van die oudere, slecht geïsoleerde woningen zitten vaak meerdere vleermuizen. En je mag niet zomaar een spouwmuur volspuiten met isolatiemateriaal als je niet van tevoren hebt gecheckt of er misschien vleermuizen zitten, want alle soorten vleermuizen zijn Europees beschermde dieren.
Woningcorporatie Eigen Haard is in Amstelveen en een paar omliggende gemeenten bezig met de renovatie van wooncomplexen. Om ervoor te zorgen dat de daar mogelijk levende vleermuizen een ander onderkomen in de buurt kunnen vinden, zijn er ruim 600 kasten opgehangen aan de gevels van woningen en flatgebouwen. De vleermuizen die nu nog wonen onder dakpannen, dakranden en in spouwmuren kunnen daar dan terecht.
Een prachtig initiatief natuurlijk, maar de vleermuizen moeten dan verhuizen en gaan ze vanzelf dan die kasten betrekken als nieuw onderkomen? Volgens vleermuizenexperts van de Zoogdiervereniging is dat lang niet altijd zeker. En niet alle kasten zijn een volwaardig alternatief voor in spouwmuren wonende soorten als de dwergvleermuis.
Voor woningbouwverenigingen of particuliere woningeigenaren bestaat er een handige website waar veel informatie te vinden is over natuurinclusief renoveren en bouwen:
de checklist groen bouwen
.