Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vissers sluiten zich aan bij de boerenprotesten tegen stikstofplannen

  •  
16-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
270 keer bekeken
  •  
visserij pixabay

© Foto: pixabay

Vissers doen mee met het boerenprotest tegen stikstofmaatregelen, zeggen de actiegroep van kottervissers Eendracht Maakt Kracht (EMK) en de Nederlandse Vissersbond, de belangenvereniging van de kottervisserij. Ook worden spontane tussentijdse acties niet uitgesloten. De visserij heeft volgens de organisaties ook last van de stikstofplannen van het kabinet. Daardoor kan er straks niet meer gevist worden voor de Nederlandse kust, stellen de vissers.

Wanneer en waar geprotesteerd gaat worden, kon EMK-voorzitter Dirk Kraak nog niet zeggen. Kraak sluit ook spontane acties, zoals "een kotter neerleggen op een plek waar ze het niet verwachten", niet uit. "De Fransen doen dat ook, daar wordt naar geluisterd."

Vissen in de kustzones

Volgens de organisaties zorgen vergunningsaanvragen voor stikstof voor problemen. Voor 1 juli moeten de aanvragen ingediend zijn om komend jaar te mogen vissen in de kustzones waar Natura2000-gebieden zijn. "We worden niet gezien als bestaand verbruik. We moeten dus een nieuwe vergunning aanvragen. We erkennen de situatie rondom stikstof, maar nul stikstof bij de bestaande activiteiten is vrij complex", zegt een woordvoerder van de Vissersbond.

Volgens actiegroep EMK moet er zoveel stikstof gereduceerd worden dat het "onmogelijk" wordt om nog te vissen. Dan moeten motoren aangepast worden, maar dat lukt niet voor het einde van het jaar. In de kustgebieden wordt hoofdzakelijk op garnalen gevist. Als er geen nieuwe vergunningen komen kan dat straks niet meer, zegt Kraak. In dezelfde gebieden varen volgens hem ook containerschepen. "Eén containerschip heeft evenveel uitstoot als de hele Nederlandse kustvloot bij elkaar. Dat is meten met twee maten en oneerlijk."

‘We doen niks verkeerd’

Ook wachten vissers nog op een tijdelijke Europese verruiming van staatssteun om bedrijven te compenseren voor de sterk gestegen brandstofkosten. Andere EU-landen geven die vergoeding al wel, Nederland nog niet. "Zo'n 40 tot 50 procent van de grote kotters vaart niet uit vanwege de te hoge brandstofprijs. Dat worden er steeds meer. Ik durf te zeggen dat wat nu vist onrendabel is", zegt de Vissersbond. Volgens de organisatie "strookt het niet met kabinetsbeleid om een sector die veel fossiele brandstof verbruikt te compenseren". EMK is daar "verbolgen" over. "We doen niks verkeerd, we zijn een essentiële sector."

Bron: ANP

Meer over:

vissers, stikstof
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.