Grote dammen, maar ook stuwen en gemalen. Naar schatting ruim een miljoen van dit soort obstakels liggen door heel Europa in de rivieren. En maken zo de vistrek behoorlijk onmogelijk. Uit een nieuwe studie blijkt dat zeker 100.000 van deze obstakels verouderd zijn en eigenlijk geen functie meer hebben. Die zouden zonder problemen kunnen worden verwijderd. Zodat trekvissen als de zalm minder vaak hun neus stoten terwijl ze op weg zijn naar hun paaigebieden. Arjan Berkhuysen, directeur van de World Fish Migration Foundation en betrokken bij het onderzoek reageert in de uitzending.
Zalm en paling
Het internationale AMBER project heeft voor het eerst alle dammen, stuwen en andere obstakels in Europa in kaart gebracht. Conclusie is dat de Europese rivieren het meest gefragmenteerd zijn van de hele wereld. Er zijn hier vrijwel geen vrij stromende rivieren meer. De onderzoekers benadrukken dat de gevolgen van de grote hoeveelheid kleinere dammen vaak groter zijn dan van de grote dammen. Zij blokkeren doorstroom van sedimenten, veranderen de natuurlijke systemen en maken trek van allerlei soorten als paling en zalm moeilijk of onmogelijk. Meer dan 85% van alle Europese obstakels zijn geen grote dammen, maar stuwen en andere kleine structuren.
Onlangs stelde de Europese Commissie in haar biodiversiteitsstrategie voor om 25.000 km rivier in de EU weer vrij te laten meanderen en tegelijkertijd weer optrekbaar te maken voor vissen. Om te beginnen zouden enkele obstakels moeten verdwijnen.