Door de aanhoudende droogte vallen beken droog en sterven vissen massaal. Waterschappen doen er alles aan om kwetsbare soorten als elrits en beekprik te redden, waaronder ook ecologe Elsa Boeve van Waterschap Vallei en Veluwe. Met vrijwilligers worden de vissen gevangen en overgezet in dieper water. Vroege Vogels ging kijken bij deze reddingsactie. Vissen zoals de elrits komen maar op twee plekken in Nederland voor, in Limburg en op de Veluwe. Als de populatie op de Veluwe niet wordt gered, is hij verdwenen.
Uit verschillende delen van Nederland komen meldingen binnen van droogvallende wateren en vissterfte. Op de hogere zandgronden van onder andere de Veluwe, Achterhoek en Noord-Brabant dreigen steeds meer beken droog te vallen, waardoor populaties van zeldzame beekvissen acuut met uitsterven worden bedreigd.
Op de zandgronden zijn verschillende beken al volledig drooggevallen en hebben de vispopulaties het niet overleefd. De meest kwetsbare vissoorten in beken die opgenomen zijn op de Rode Lijst (RL) en beschermd via Wet Natuurbescherming (WNB) en/of Habitatrichtlijn (HR), zijn:
Beekprik (RL: Bedreigd, beschermd volgens WNB/HR)
Beekdonderpad (RL: Gevoelig, beschermd volgens WNB/HR)
Rivierdonderpad (RL: Kwetsbaar, beschermd volgens HR)
Elrits (RL: Bedreigd, beschermd volgens WNB)
Over de actuele noodsituatie is contact opgenomen met de crisisteams van de betrokken waterschappen. Direct handelen is noodzakelijk om deze Europees en landelijk beschermde soorten in de daarvoor aangewezen Natura 2000-gebieden te behouden.