De zandplaten van het Trintelzand zijn heel belangrijk voor de soorten boven water, zoals plantjes, vogels en insecten. Maar ook onder water zijn de zandige en slibbige oevers ontzettend belangrijk. Want ook vissen kunnen van de eilanden profiteren.
Ecologisch onderzoeksbureau Waardenburg Ecology onderzoekt al een aantal jaar de visstand rondom het Trintelzand. Vooral de ondiepe zones zijn interessant. Want deze gebruiken vissen om te paaien en op te groeien. Door de geleidelijke landwaterovergangen zijn er meer waterplanten, dus beschutting. Er is meer luwte in de grillige hoeken van de eilanden. En het ondiepe water warmt sneller op. Dit zijn allemaal voordelen voor de vissen én hun voedsel zoals muggenlarven en vlokreeften.
Baars
© Vroege Vogels TV
De visstand in het Markermeer is sinds halverwege vorige eeuw met twee derde afgenomen. Dat komt door overbevissing en verandering van voeding in het water. Bovendien zijn er weinig natuurlijke landwaterovergangen rond het meer.
Om te kijken hoe belangrijk het Trintelzand is voor vissen, onderzoekt Waardenburg Ecology de visstand op twee momenten. In de vroege zomer bekijken ze het visbroed, de vissen die dit jaar geboren zijn bij het Trintelzand. En later in het najaar bekijken ze de grotere vissen. Zo weten ze precies welke soorten hier gebruik van maken, hoe ze dat doen en hoe snel ze groeien. Ze meten de standen op vaste plekken rond de eilanden. Uiteindelijk kunnen ze de kennis inzetten voor aanpassingen in het hele Markermeer en daarbuiten.
Kijk zaterdag 9 september 2023 naar de uitzending over Trintelzand om 19.15 uur op NPO 2!
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.