Vissen met afval
• 22-06-2018
• leestijd 2 minuten
© bron: pixabay
Meer dan eenderde van het afval in de Noordzee is afkomstig van schepen. Vaak gaat het daarbij om verloren visnetten van beroepsvissers. Maar ook de sportvissers kunnen er wat van, die verliezen naar schatting bijna vijfhonderd ton lood per jaar. Tijd voor betere afspraken met de vissers.
De Europese Commissie kwam onlangs met een nieuw wetsvoorstel om het afvalprobleem in de Europese zeeën aan te pakken. Schippers zouden een vaste fee moeten betalen in de haven, ongeacht of een schip afval meeneemt of niet. Dit zou schippers moeten aanmoedigen om hun afval wél mee te nemen. Groen Links Europarlementariër Bas Eickhout vindt dit net ver genoeg gaan. Hij stelt voor statiegeld in te voeren voor visnetten. Ook moeten visnetten geregistreerd worden zodat je ze kunt traceren en moet het wettelijk verboden worden afval in zee te dumpen. De havens zijn uiteraard niet enthousiast. In het najaar wordt erover gestemd in het parlement.
Ministeries, Sportvisserij Nederland, Natuurmonumenten en Waterschappen sloten 22 mei een Green Deal, bedoeld om een einde te maken aan de grote hoeveelheden lood die bij het vissen (onbedoeld) in het water terecht komen. Jaarlijks is dat naar schatting (onderzoek Deltares) 54.000 kilo in binnenwater en 470.000 (!) kilo op zee. Dit is gevaarlijk voor mens en dier, maar desondanks is er nog geen verbod. Er zijn loodvrije alternatieven op de markt, maar nog niet veel. Over drie jaar wordt bekeken wat deze Green Deal heeft opgeleverd. Het streven is om in 2027 loodvrij te zijn.