In het Markermeer zat haast geen vis meer. Het Markermeer bevat veel fijn slib op de bodem wat door de wind opdwarrelt en het water troebel maak. De nieuw aangelegde Marker Wadden bieden bescherming tegen deze waterbeweging, waardoor het slib kan bezinken en het water helderder kan worden. In deze beschutte delen kunnen waterplanten goed gaan groeien, met daartussen plankton en kleine waterinsekten.
Nut van waterplanten
Waterplanten bieden goede plekken voor het afzetten van eitjes van vissen, en de ondiepe delen van de Marker Wadden warmen in het voorjaar sneller op dan de diepere delen in het open water. Dit biedt goede mogelijkheden voor jonge vis en rondom de markerwadden zien we dan ook weer vissen terugkeren.
Kleinste leven in het water
Casper van Leeuwen onderzoekt de visstand op verschillende manieren. Met zogenaamde planktonnetten kijkt hij naar het kleinste leven in het water. Dat plankton is het voer en dus de basis voor grotere vissen. En met een speciale vissonar kan hij dan vanaf de boot zien waar er vissen onder hem zwemmen. De eerste resultaten zijn bemoedigend. Belangrijke soorten die hij weer terugziet zijn blankvoorn, 3-doornige stekelbaars, karper, baars, brasem, snoekbaars en zwartbekgrondel. Vroege Vogels op de Marker Wadden, vrijdag 1 november 2019 vanaf 19.35 uur op NPO 2