Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vissen in de Waal

  •  
07-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
229 keer bekeken
  •  
Vissen in de waal
Om ook in de toekomst droge voeten te houden, is het Nederlandse rivierenlandschap de laatste jaren flink op de schop gegaan. Wat heeft dat voor gevolgen, bijvoorbeeld voor de vis die er zwemt?
Door de stijgende waterspiegel als gevolg van de klimaatverandering hebben de Nederlandse rivieren meer ruimte nodig. Daarom wordt er al tien jaar drastisch ingegrepen in ons rivierenlandschap: in het kader van Ruimte voor de Rivier  worden oevers verlegd, dammen gebouwd, kribben verwijderd en geulen gegraven. Naast meer veiligheid moeten deze maatregelen zorgen voor een mooiere en gezondere natuur in en rondom de rivieren.

Rivercare

Advertentie
Dit is reclame van STER
Maar wat hebben al die ingrepen voor gevolgen? En hoe gaat die rivier zich de komende vijftig tot honderd jaar gedragen? Kunnen we daar nog iets van leren voor de volgende keer dat we zo’n immense operatie uitvoeren? Op deze en meer vragen wordt een antwoord gezocht in het multidisciplinaire onderzoeksproject Rivercare, een samenwerkingsverband van vijf Nederlandse universiteiten en vrijwel alle onderzoeksinstituten die in ons land iets met water hebben te maken.

Kraamkamer voor vis

Remon Koopman van de Radboud Universiteit  is een van de vele biologen die onderzoek doet in het kader van Rivercare. Hij wil vooral weten wat de rivier de mens kan bieden, en daarvoor is hij in het bijzonder geïnteresseerd in de hoeveelheid vis die er in de Waal zwemt en welke soorten dat zijn.
Samen met ecologisch adviesbureau Waardenburg  vist hij daarvoor avond en avond op verschillende plekken de rivier af, zoals in wetlandsgebied Passewaaij. Dat is een uiterwaard ten zuidwesten van Tiel, die in 1996 is ingericht als natuurgebied. Twee jaar geleden is er een bovenstroomse verbinding gemaakt met de Waal, waardoor het gebied een mee-stromende nevengeul werd, een dynamisch gebied, perfect als kraamkamer voor vissen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

YannickLGD
YannickLGD
10 mrt. 2013 - 21:38
Beste Huub, ik begrijp je reactie niet. Ik ga er inderdaad niet wonen. En als je bedoelt waarom veel Nederlanders een afkeer hebben tegen 'nieuwe Nederlanders': dat begrijp ik ook niet. Maar dat is een heel ander onderwerp. Hier gaat het om mijn beleving van deze prachtig reis, die iedereen - ook jij - eens moet gaan maken.
hannogroen
hannogroen
10 mrt. 2013 - 21:38
Helemaal eens, reizen verrijkt je leven!
stolat
stolat
10 mrt. 2013 - 21:38
Als je dan toch nog een keer op safari wilt, Yannick La Gordt Dillié, probeer dan eens een ander Afrikaans land. Ik weet dat Oeganda en Kenia ook hartveroverend mooi zijn. Oeganda is veel mooier en heeft minder gelikte safaritochten dan het massatoerisme in Zuid-Afrika.
YannickLGD
YannickLGD
10 mrt. 2013 - 21:38
Henk. Knap dat je beweert dat ik met zelfzuchtige ogen naar de wereld kijk. U kent mij niet en in mijn boek beschrijf ik juist hoe ik tegen dit alles aankijk, en dat ik bewondering heb voor die doodarme mensen. Het wild zit daar tenminste niet in kooien zoals hier. Uw reactie is erg kortzichtig en u beweert mij te kennen. Jammer.
robvaniren
robvaniren
10 mrt. 2013 - 21:38
ja, die reaktie zegt alle s over Henk zelf. De hel, die hebben wij geschapen. Dieren aanvaarden het leven en de dood, al willen ze die wel zo lang mogelijk uitstellen. Wij zouden daarvan kunnen leren.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor