Tijdens de ontwikkeling van de natuur in Munnikenland zijn voor het project ‘Ruimte voor de rivier’ twee geulen langs de rivieroever de Waal afgegraven. Die geulen hebben een dubbel doel. Aan de ene kant moeten ze ruimte aan de rivier geven als de waterstanden hoog zijn. Maar die geulen zorgen ook voor een verbetering van de visstand.
Paaiende vissen
Zo’n aftakking naast de rivier is namelijk de perfecte plek voor vissen om te paaien en op te groeien. Het water in de geulen is ondiep warmt daardoor lekker snel op. Dat warme water zorgt voor meer voedsel voor de vissen. Ook kunnen de jonge vissen er veilig opgroeien. Het is er namelijk rustig, want het stroomt er niet zo hard als in de rivier.
Ondanks dat die nevengeulen zo goed zijn voor de vissen, zijn de natuurlijke aftakkingen van de rivieren in Nederland door de jaren grotendeels verdwenen. De afgelopen 150 jaar werd in Nederland geprobeerd het water uit de rivier zo snel mogelijk in de zee te krijgen vanwege de veiligheid. Ook werden de rivier dieper en breder voor de scheepsvaart. Maar die brede en diepe rivieren met snelstromend water zijn niet altijd prettig voor de vissen. Gelukkig zorgen de nieuwe aftakkingen zoals die van Munnikenland voor een geweldig leefgebied voor de vissen.
Visstanden in Munnikenland
In opdracht van Rijkswaterstaat onderzoekt Bureau Waardenburg hoe het nu gaat met de visstanden in Munnikenland. Dat doen ze door af en toe hun netten uit te gooien en te kijken wat erin zit. Ze ontdekten al dat er nu meer vissen in het water zitten en meer verschillende soorten. De typische Nederlandse riviervissen zoals de winde, sneep en alver, zwemmen hier nu volop rond. Kijk vrijdag 14 mei 2021 naar de uitzending over Munnikenland om 19.50u op NPO 2!