Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Visdiefjes op vlotten

  •  
03-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
206 keer bekeken
  •  
visdiefje.jpg
Afgelopen weken zijn ze weer in ons land gearriveerd: de visdiefjes. Vanuit Afrika komen ze naar onze kust maar ook naar het Naardermeer om te broeden. In het Naardermeer zijn voor deze prachtvogel enkele vlotten gebouwd, waar de visdiefjes in alle rust kunnen broeden. De vlotten zijn gevuld met schelpen, de ideale nestomgeving voor de visdiefjes. Bovendien liggen de vlotten op enige afstand van de wal zodat ze meer bescherming genieten tegen roofdieren.

Het visdiefje

De visdief is een stern en meet rond de 35 centimeter. Het is een ranke slanke vogel met een zwarte kop en een diep gevorkte staart. De snavel heeft een oranjerode kleur met een zwarte punt, de poten zijn rood van kleur. De bovenvleugels en de rug zijn grijs. Visdieven broeden in kolonies. Ze hebben een grote voorkeur voor kustgebieden en visrijke wateren in het binnenland. Favoriete broedplekken zijn eilandjes en andere voor grondpredatoren moeilijk bereikbare plaatsen met een vrijwel kale tot grazige bodem.  
Visdiefjes doen hun naam eer aan. Vliegensvlug grijpen ze kleine vis uit het water door loodrecht naar beneden te duiken. Om de buit op te sporen kunnen ze boven het water bidden, net als een buizerd dat boven land doet.  

Bedreigd

Aan het begin van de 20ste eeuw werden sterntjes doodgeschoten, hun prachtige veren werden massaal op dameshoeden geplaatst.  In het jaarverslag van de Vogelbescherming  in 1907 stond hierover: " En voor zulk een dwaze modegril moeten duizenden fraai vogels worden vermoord. Is ’t niet gruwelijk? Wie onzer dames neemt het initiatief om aan dien vogelmoord een eind te maken ?"
De  vogelbeschermers kwamen in actie. In de jaren 30 leidde de verontwaardiging tot de totstandkoming van een Vogelwet. Midden jaren 60 werden de visdiefjes opnieuw bedreigd. Watervervuiling en giftige pesticiden zorgde voor vele slachtoffers. Halverwege de jaren 1960 bereikte het aantal visdiefjes een  dieptepunt met 5000 broedparen. Vandaag de dag gaat het weer beter met de visdiefjes. In Nederland broedden nu rond de 18.000 paartjes.
Bekijk ook de fotoserie: broedende visdiefjes

Meer over:

visdiefjes
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor