De Kogelvanger in het Mastbos is een voormalig oefenterrein van defensie dat nadat het in onbruik is geraakt, is schoongemaakt. Wat overbleef is een prachtig klein gebiedje met zure vennetjes en heide. Dit bleek het ideale leefgebied voor een zeldzame salamander: de vinpootsalamander. Deze salamander komt in Nederland nog maar op een paar plekken voor.
Bijzondere poten van de vinpootsalamander
Het is een bijzondere, vrij kleine salamander met bijzondere poten. De vinpootsalamander dankt zijn naam aan de zwarte zwemvliezen aan de achterpoten van mannetjes tijdens de voortplantingsperiode. De mannetjes bezitten ook een draad aan de punt van hun staart en lijsten op de overgang van de rug naar de flanken.
De salamander overleeft waar de omgeving net te zuur is voor andere amfibieën. Omdat de andere salamandersoorten daar te weinig voedsel vinden en andere salamandersoorten en ook padden en kikkers op andere plekken hun eitjes opeten, krijgt de weinig kieskeurige en kleine vinpootsalamander juist hier een kans.
Te veel zonnebaarzen in de vennen
Belangrijke andere predatoren van watersalamanders zijn vissen, watervogels en marterachtigen maar ook bijvoorbeeld merels. Ze hebben ongelooflijk veel vijanden. Een daarvan is de zonnebaars. Een exoot die is uitgezet in de vennen rondom Breda, vooral door aquariumhouders die er genoeg van hadden. In sommige jaren zaten er honderden zonnebaarzen in de vennen rondom Breda.
Deze vissen worden nu bestreden met snoeken en dat lijkt zijn vruchten af te werken. Salamanders hebben het voordeel dat ze in juni alweer op het land kruipen in hun landfase. De afgelopen jaren zijn veel vennen opgedroogd door de droge zomers en veel vissen gestorven. Dat was gunstig voor de salamanders. Vroege Vogels TV over de Baronie van Breda is vrijdag 27 augustus 2021 om 19:50 te zien op NPO 2!