Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vijftig jaar vissen tellen, uniek lindebos, fenolijn en meer onderwerpen uit de uitzending

  •  
13-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
Visonderzoek

© Visonderzoek Wageningen Marine Research. Foto: Jeannette Parramore

Alle overige radio-onderwerpen uit de uitzending van zondag 15 september 2019.

Vijftig jaar vissen tellen

Eén keer per jaar meet Wageningen Marine Research hoeveel vis er in de Waddenzee zit en dat al vijftig jaar lang. Desondanks is er nog steeds veel onduidelijk. Hoe grotere vissen de Waddenzee gebruiken bij voorbeeld, of waarom de puitaal ineens weer opduikt. Meer onderzoek blijft nodig.

Uniek lindebos in Limburg

Het Savelsbos in Limburg is uniek. Niet alleen staan er wilde zomer- en winterlindes, maar daarnaast ook nog veertig andere wilde, dus niet door de mens gecultiveerde boomsoorten. Toch krijgen deze bomen geen speciale bescherming. Dat is best gek, als je bedenkt dat nog maar drie procent van het bomenbestand in ons land wild is.

Meeuwengeluiden

Voor liefhebbers van de duinen, het strand, of het wad, is het geluid van meeuwen synoniem met genieten. Tegelijk klagen steeds meer stedelingen steen en been over de meeuwen die op hun daken nestelen, in hun vuilnis graven en hen krijsend op de dakgoot uit hun slaap houden. Henk Meeuwsen begrijpt daar niets van. "Van het geluid van meeuwen word ik blij. Het doet me denken aan vakanties op de wadden!"

Fenolijn

Vanaf deze week moeten we een vaste beller van de Fenolijn missen. Frater Willibrordus is deze week overleden op 91-jarige leeftijd. We zullen hem enorm missen. Dit weekend is het Egeltelweekend, waarbij opgeroepen wordt om alle waarnemingen van egels door te geven op Tuintelling.nl .
Luister naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels Fenolijn, op 035-6711338.

Nieuwe tekenziekten

Teken blijken niet alleen de ziekte van Lyme over te kunnen brengen. Vanuit het oosten rukt 'TBE' op, een virus dat hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Helen Esser van de universiteit in Wageningen doet onderzoek naar teken via de muizen die deze stekkers en bijters bij zich dragen, zoals onderstaande grote bosmuis, die zijn oren onder de teken heeft zitten ... (foto: Rob Buiter)
grote bosmuis - teken

© foto: Rob Buiter

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.