Vijfde uur: Jaren 00
• 28-05-2015
• leestijd 2 minuten
© Kees de Pater en Andrea van Pol - Fotograaf: David Cenzer
Maurits Groen en Sjoerd van de Wou - Fotograaf: David Cenzer
Wisenten
Naardermeer - Fotograaf: Willem Kolvoort
In de eerste jaren van deze eeuw werd groen steeds onbelangrijker in de politiek. Het ministerie van VROM werd opgeheven en ook voor natuur was een staatssecretaris goed genoeg. Milieu-organisaties richtten hun hoop op het bedrijfsleven.
‘Vermarkten’ van natuur en milieu
In de jaren ‘00 werd naar nieuwe manieren gezocht om natuur en milieu op de agenda te krijgen. Duurzame ondernemer Maurits Groen haalde Al Gore naar Nederland en kreeg zo aandacht voor klimaatverandering, Sjoerd van der Wouw bedacht spraakmakende campagnes voor Wakker Dier en kreeg het legbatterij-ei uit de winkels. Ook werd de Postcodeloterij opgericht: door mee te spelen in de loterij gaf je voortaan automatisch aan het goede (natuur- en milieu)doel. Marieke van Schaik, managing director van de Postcodeloterij, is samen met Sjoerd van der Wouw en Maurits Groen te gast in de uitzending.
Beleef de Lente
Miljoenen Nederlanders volgen jaarlijks het wel en wee van de broedvogels van
Beleef de Lente
. Ook in Vroege Vogels (radio en tv) is het al bijna 10 jaar een vaste en populaire rubriek. Dit jaar maken vooral de kerkuilen, de bosuilen, ooievaars, slechtvalken en spreeuwen goede sier.
Kees de Pater van Vogelbescherming zou je wel Mr. Beleef de Lente kunnen noemen. En voor ex-Vroege Vogels presentatrice Andrea van Pol behoren de wekelijke verwikkelingen van de broedende vogels tot de hoogtepunten van het programma. Dit jaar staan een flink aantal nestkasten in de bijzondere natuurtuin van de Brabander Peter Verschure. Regelmatig doet hij in Vroege Vogels live verslag.
Reportage: Wisent terug in Nederland
Na duizenden jaren afwezigheid is in 2007 de wisent teruggekeerd in Nederland. De natuurbeheerders van de Stichting Free Nature hebben toen een groepje wisenten uitgezet in het Kraansvlak, een natuurgebied van PWN, bij Bloemendaal.
De wisenten helpen de beheerders bij het openhouden van het duin. Omgekeerd helpen de beheerders ook bij het in stand houden van deze bedreigde diersoort, zegt boswachter Coen van Oosterom van PWN. 'De wisent is nog zeldzamer dan, ik noem maar wat, de neushoorn. Wij vinden het dan ook heel belangrijk dat wij in Nederland een bijdrage leveren aan het op een natuurlijke manier in stand houden van, in ons geval een twintigtal wisenten.'
Over de hele wereld leven nog 4.000 tot 5.000 wisenten. Die zijn allemaal afkomstig uit een fokprogramma dat begon kort na de Tweede Wereldoorlog met een kleine twintig dieren. Bekijk een korte geschiedenis:
Naardermeer
Als er
een
plek is waar onderwaterfotograaf Willem Kolvoort graag komt dan is het wel het Naardermeer. Dankzij de ontoegankelijkheid en het heldere water groeien hier ongelooflijk veel planten. Zijn boek ‘Onder de waterlelies van het Naardermeer’ is het resultaat van seizoenen lang duiken en foto’s maken. Begin jaren negentig dook hij hier voor het eerst. Is er wat veranderd in vijfentwintig jaar?