Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vijf apps om paddenstoelen mee te herkennen

  •  
08-12-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
31860 keer bekeken
  •  
paddestoelen_in_knotwilg_5db8a6575cce7_medium

Paddenstoelen in knotwilg

© ElHupeke

Er zijn ontzettend veel apps om de planten, paddenstoelen, dieren en insecten om ons heen te identificeren. Dit aanbod is inmiddels zó groot, dat wij je een handje willen helpen met eentje uitkiezen. We starten met de apps voor het herkennen van paddenstoelen. We hebben vijf natuurliefhebbers op pad gestuurd om de apps te testen. Zij deden een paar leuke waarnemingen!

Deze apps kunnen je helpen meer paddenstoelen te herkennen in de natuur. Maar ook je zintuigen kunnen hierbij helpen. Voel voorzichtig aan de paddenstoel: heeft hij een slijmerige of droge hoed? En ruik aan de paddenstoel: sommige soorten hebben een sterke geur, zoals de stinkzwam. Vergeet tenslotte niet een vergrootglas of spiegeltje mee te nemen om de paddenstoel van dichtbij en onder de hoed te kunnen bestuderen. Voor echt goede determinatie moet er ook naar die kenmerken gekeken worden. De apps die worden besproken kunnen je echter wel op weg helpen.

Hieronder worden de apps op willekeurige volgorde besproken. Ze zijn allemaal gratis te downloaden in je appstore. 

ObsIdentify

Met de app ObsIdentify determineer je niet alleen flora en fauna, je behaalt er ook badges mee en je kunt meedoen aan ‘challenges’, met het doel zoveel mogelijk te fotograferen met de app. “Dat is erg leuk”, vertelt studente Marijn Smit, die de app testte. “Het herkennen van soorten gaat ook heel snel, waardoor je niet lang hoeft te wachten op het resultaat”. Een nadeel is wel, dat het fotograferen van een plant die dezelfde kleur heeft als de achtergrond moeilijk kan zijn. Dan herkent de app vaak niet wat het is, legt Marijn uit. Met behulp van ObsIdentify herkende Marijn een gewone zwavelkop op een boomstronk.

Afbeelding1

Gewone zwavelkop

© Marijn Smit

Shroomify

De app Shroomify werd gebruikt door student Stijn Nollen aan de Wageningen Universiteit. Stijn schrijft dat de app makkelijk in gebruik is. "Maar ik vind de interface zelf niet erg duidelijk. Ook zou het praktisch zijn als er paddenstoelen vergeleken worden die op elkaar lijken als je op een bepaalde paddenstoel zit in de app." Ook nadelig aan de app vond hij dat het niet duidelijk is of paddenstoelen eetbaar zijn.  moet je betalen voor meer foto's of meer informatie. 

Mushroom Identify

De app Mushroom Identify is een app waarbij je een foto van de paddenstoel moet uploaden om het vervolgens te kunnen laten identificeren. Susan Ras, student bos- en natuurbeheer aan de Wageningen Universiteit, ging voor ons op pad. We vroegen haar wat een voordeel was van de app: "Er zijn twee manieren van identificatie: zowel door het automatisch herkennen als controle door een forum". Aan de andere kant waren ook wat puntjes van kritiek: "Het kan aan mijn (oude!) mobiel liggen, maar de app liep bij mij voortdurend vast en was zodanig traag dat ik bijna niets heb kunnen laten determineren. Uiteindelijk heb ik 1 paddenstoel kunnen laten determineren".

Ze maakte deze foto voor de app en deze werd niet juist geïdentificeerd.

Paddenstoel

Paddenstoel

© Susan

Mushroom Identificator

Mushroom Identificator is een app waarbij een identificatie wordt gemaakt van paddenstoelen en ook informatie over de paddenstoel wordt gegeven. "Er staat informatie over eetbaarheid, waar hij voorkomt, verdere algemene informatie en, indien hij giftig is, zelfs welke stof hiervoor zorgt", schrijft Jonatan, student biologie aan de Wageningen Universiteit. "Icoontjes geven in een oogopslag weer of de paddenstoel eetbaar is of juist giftig en in de tekst staat veel informatie die interessant kan zijn. Wanneer een paddenstoel giftig is wordt vaak zelfs gezegd wat de werkzame stof is en wat de symptomen zijn wanneer deze paddenstoel toch geconsumeerd zou worden."

Een puntje van kritiek ging over de identificatie: "Er staan geen zekerheidspercentages bij de suggesties waardoor het niet in te schatten is hoe zeker de app van iets is. Ook staan er door de hele app overal reclames in de vorm van banners en korte filmpjes die je niet over kan slaan", schrijft hij, "Verder is het algoritme zeker nog niet optimaal. Vaker dan niet zaten de identificaties er volledig naast en stond de correcte soort er niet eens tussen." Jonatan schrijft dat er twee methodes zijn hoe de app een paddenstoel kan identificeren. De eerste methode is door een foto te maken in een bepaalde hoek, wat soms erg lastig kan zijn. "Wanneer je deze optie gebruikt krijg je eerst een scherm te zien waarbij gezegd wordt hoe de app de grootste kans heeft op een correcte identificatie, namelijk met een foto recht tegen de zijkant van de paddenstoel. Echter is dit in het wild vaak lastig omdat de camera’s van de meeste telefoons aan de bovenkant zitten." De tweede optie is door het scannen van de paddenstoel. Voor deze optie heb je wel mobiele gegevens nodig, deze optie is om die reden niet getest. Ook kwam er na de test een update van de app, deze is ook niet getest.

Op de foto staat een zwartwordende wasplaat, deze werd door de app onjuist geïdentificeerd. Let op: de kans bestaat altijd dat een paddenstoel onjuist geïdentificeerd wordt. Het is daarom niet verstandig om zelf geplukte paddenstoelen te eten. 

pad1

zwartwordende wasplaat (Hygrocybe conica)

© Jonatan

Picture Mushroom

Met behulp van de app Picture Mushroom weet Ronald van Balen, geoloog aan de Vrije Universiteit nu zeker dat er een reuzenzwam groeit in een bos bij hem in de buurt. Hij moest wel meerdere foto’s maken om de determinatie zo duidelijk mogelijk te maken. “Veel paddenstoelen lijken op het eerste gezicht op elkaar”, vertelt Ronald, “Determinatie op basis van ‘kiekjes’ werkt soms niet goed: je hebt meer dan 1 foto nodig”. Ook heb je een Wi-Fi- of dataverbinding nodig om de app te kunnen gebruiken. Bij thuiskomst is Ronald enthousiast over de app, en hij geeft aan dat hij hem nog eens zou gebruiken. “Een veldgids heb ik in principe niet meer nodig!”

WhatsApp Image 2021-12-03 at 14.28.51

Reuzenzwam

© Ronald van Balen

Lukt het jou om een bijzondere waarneming te doen? Maak er een foto van en laat het ons weten op het forum!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor