Vlinders vind je doorgaans fladderend rond bloemen, op zoek naar nectar. Maar er zijn ook soorten die dol zijn op rottende kadavers, verse poep of zweet, zoals de atalanta of de gehakkelde aurelia. Vanwaar deze bizarre voorkeur?
Mineralen
Ze zijn op zoek naar mineralen en aminozuren. Hoewel rijk in suikers, bevat nectar niet altijd de essentiële voedingsstoffen die voor sommige vlinders belangrijk zijn om zich voort te kunnen planten. Vooral mannetjesvlinders zijn daarom soms op vochtige bodems te vinden, op zoek naar en nippend van mineralen. De extra mineralen worden tijdens de paring doorgegeven aan vrouwtjesvlinders en verbeteren de overlevingskansen van de vlindereieren en daarmee de kansen van nieuwe generaties.
In natuurgebied de Maashorst worden onder de noemer ‘Wild van Vlinders’ maatregelen uitgevoerd, zoals herstel van natuurlijke bosranden en kruidenrijke graslanden, verbindingen tussen leefgebieden en terugbrengen van natuurlijk waterpeil. Er zijn vruchtdragende bomen geplant en er lopen grazers rond als wisenten, tabrossen en pony’s. De sporen daarvan zijn duidelijk te zien, want overal in het gebied liggen mesthopen, vers en ingedroogd. En twee kadavers, waar vlinders zich aan tegoed hebben gedaan.
Maar ook in eigen tuin kan je deze vlinders een handje helpen. Maak het wat rommeliger en natuurlijker door bijvoorbeeld wat rottend fruit achter te laten, of een stinkend stukje kaasje. Of plof gewoon eens bezweet neer in de stoel op het terras, na afloop van je hardlooprondje. De kans is groot dat een van de zoutminnende vlinders op jouw arm of been een heerlijk plekje vindt om eventjes bij te tanken. Mooi idee toch?