In het laatste decennium van de vorige eeuw stonden natuur en milieu op een dieptepunt. Maar er gloorde licht aan het eind van de tunnel. De aanhang van groene organisaties steeg snel en haalde de vier miljoen. De ecologische hoofdstructuur ging van start.
Van activist tot politicus
Voor hij de tweede kamer inging voerde PvdA-leider Diederik Samsom actie voor Greenpeace. Als teamleider klimaat en energie en afgestudeerd kernfysicus was hij destijds verantwoordelijk voor de strijd tegen kernenergie. Zo bezette hij in 1996 korte tijd de reactorkoepel in Petten en ketende hij zich met andere actievoerders zich in 2001 vast bij de voormalige kerncentrale van Dodewaard.
Hoe kijkt Samsom terug op de toen hevige strijd tegen nucleaire energie en de veranderende rol van milieuorganisaties. Een gesprek over milieuactivisme en groene politiek.
Het purperreiger-succes op het Naardermeer
Vanaf ongeveer 1970 ging het slecht met die mooie reigers, de aantallen liepen sterk terug, totdat rond 1990 de kentering kwam. In sommige kerngebieden, zoals de Zouweboezem, de Vechtplassen en N-W Overijssel, namen de aantallen weer toe. Samen met purperreigerman Jan van der Winden gaan we het water op, zoeken naar Ardea purpurea.
Nico de Haan
De bekendste Nederlandse vogelaar had zijn mediadebuut in Vroege Vogels, in het allereerste jaar van het programma. Daarna werd hij een bekende Nederlander die bij dit jubileum niet mag ontbreken.
De korenwolf.
In 1999 was de korenwolf praktisch uitgestorven. Om dit te voorkomen werd deze hamster in 2002 uitgezet op verschillende plekken in ons land. En dit gebeurt nog steeds, tot op de dag van vandaag. Maar hoe lang nog? Wanneer kan de korenwolf op eigen benen staan? En hoe staat het met de negen hamsterreservaten, die de overheid beloofd had?