Ook dit jaar barst het van de beukennootjes. En dat is bijzonder. Het is voor het eerst sinds in ieder geval 1990 dat beuken vier jaar op rij beukennootjes dragen. Hoge temperaturen in de voorgaande zomer en herfst lijkt de aanmaak van bloemen voor het jaar erna te bepalen. Het aantal wilde zwijnen is door de aanhoudende aanwezigheid van voedsel hoog. Nu de nootjes en eikels vallen is er genoeg voedsel.
De beuk heeft massaal gebloeid. Overal hangen de beuken vol met bolstertjes. Het maak niet uit waar je komt, op de Veluwe, in Delft of in Duitsland overal buigen de takken door onder het gewicht. Hiermee is het voor het eerst sinds 1990, toen begonnen werd met het schatten van de mast aan beuken en eiken op de Veluwe, dat er vier jaar op rij beukennootjes aan de bomen hangen. De mast voor dit seizoen is ingeschat op 75 procent van het maximum en dat heet een volmast. In 2015 was de mast het geringst van die vier jaar.
Meestal produceerde de beuk om het jaar beukennootjes. Twee keer kwam het voor dat er twee jaar achter elkaar beukennootjes waren (1992/1993 en 2006/2007).
De afgelopen week begonnen de eerste beukennootjes uit de bomen te vallen. De recente hoge temperaturen lijken voor een versnelde afrijping te hebben gezorgd.