Victor Westhoff (1916-2001) heeft als geen ander zijn stempel gedrukt de naoorlogse natuurbescherming. Die moest volgens hem meer gericht zijn op actief beheer in plaats van behoud van natuurgebieden. Bioloog Frank Saris schreef een biografie over hem, op basis van duizenden brieven en gedichten.
Bioloog en beschermer
Victor Westhoff was een Nederlands bioloog en natuurbeschermer. Als geen ander bracht hij na de oorlog een doorbraak teweeg in het denken over natuurbescherming en natuurbeheer. Hij was pionier en koploper in uiteenlopende vakgebieden als plantensociologie, vegetatiekunde en natuurbehoud en schreef invloedrijke boeken over planten in het Nederlandse landschap.
Gedichten
Als autoriteit op het terrein van de natuurbescherming zijn de denkbeelden van Westhoff over het ingrijpen van de mens in zijn omgeving, nog steeds van groot belang. Het voortbestaan van onze natuur ging Westhoff aan het hart. Niet alleen omdat de natuur een eigen recht op leven heeft maar ook omdat zij de hoogste en meest directe bron van schoonheid vormt. Hij schreef hierover vele bloemrijke gedichten.
Frank Saris studeerde biologie in Amsterdam en hoger management in Rotterdam. Hij is natuurbeschermer, imker en werkte ruim 35 jaar in managementfuncties bij overheid en NGO’s, waaronder 25 jaar als directeur bij Sovon Vogelonderzoek Nederland. In 2007 verscheen zijn boek over de geschiedenis van een eeuw vogels beschermen (KNNV). Afgelopen donderdag promoveerde hij aan de Radboud Universiteit Nijmegen op de biografie over Westhoff.
'Natuurbescherming als hartstocht'
is een publieksuitgave van zijn proefschrift.