Lang geleden kwam de noordse woelmuis op flink wat plekken voor in Friesland. Zo was hij te vinden langs grote delen van de Friese IJsselmeerkust. Maar door verdroging en concurrentie van andere muizen hangt de toekomst van de noordse woelmuis in Friesland aan een zijden draadje. In de buurt van het Sneekermeer wordt een laatste redpoging gedaan.
Muizen tellen
Op twee eilanden in het Sneekermeer zou de noordse woelmuis voor moeten komen. Althans, dat is het idee. Op de Lytse Griene en de Greate Griene worden ieder jaar muizen geteld in opdracht van beheerder Staatsbosbeheer. Maar de noordse woelmuis is al enkele jaren niet meer aangetroffen. Gaat dat dit jaar wel lukken? Wij gaan mee om de de vangactie van dichtbij mee te maken.
Noordse woelmuis houdt van water
De Noordse woelmuis legt in een veld een uitgebreid gangenstelsel aan, waarin hij een nest maakt van mos, grassprieten en droge biezen. Als het veld te nat wordt, bouwt hij een bovengronds nest. Beetje nattigheid maakt niks uit want het diertje kan goed zwemmen en duiken. De Noordse woelmuis is voornamelijk een nachtdier, maar 's winters is hij ook overdag actief.
De noordse woelmuis is een echte waterliefhebber en gedijt dus goed bij drassige omstandigheden, in tegenstelling tot concurrenten als de veldmuis of aardmuis. De afgelopen decennia is drassig gras- en rietland steeds meer verdwenen uit de Friese natuur. Op plekken waar de natuur droger wordt krijgen veldmuizen en aardmuizen steeds meer een voet aan de grond en wordt de noordse woelmuis langzaam verdrongen.
Kijk vrijdag 4 december 2020 naar Vroege Vogels langs de Friese IJsselmeerkust om 19.50u op NPO 2!