Wat zouden bomen ons vertellen als ze konden spreken? In een serie die kriskras door Nederland gaat, zoekt verslaggever Tal Sarid verhalen op van de alleroudste, hoogste en dikste bomen. Samen met historicus Martin Paus en bomenkenner Maarten Windemuller staat hij in het weiland bij de Kroezenboom, een zomereik in Fleringen, gelegen in het oosten van Overijssel.Een boom van bijna 500 jaar oud die een zeer belangrijke rol heeft gespeeld in de Twentse regio.
Verborgen geloof
Tijdens de reformatie was de eik een lichtend baken voor de plaatselijke katholieken. In het geheim kwamen zij daar samen om diensten te houden, iets wat grote risico’s met zich meebracht. Geloofsbijeenkomsten van katholieken waren in de tijd van de reformatie verboden. Maar de boom straalt trots en robuustheid uit ‘en dat kenmerkt ook de Tukkers, trouw aan het katholieke geloof’ zoals historicus Paus het verwoord. Als een groene kathedraal ontfermde de zomereik zich over de onderduikende gelovigen. Allemaal geschiedenis, maar hij stáát er nog: fier en sterk, als stille getuige van grote gebeurtenissen in het Nederlandse verleden.
Biotoop op veteraan
De Kroezenboom was vroeger een vrijplaats voor onderdrukte groepen mensen maar vervult die rol vandaag de dag voor iets geheel anders. Vierhonderd verschillende micro-organismen, paddenstoelen, insecten en plantjes hebben er hun plek gevonden. Maar hoe komen ze daar eigenlijk? En hoe moet men met een veterane boom omgaan? Bomenkenner Windemuller weet het allemaal en verricht daarnaast ook nog eens een omtrekmeting, want ja; we willen wel weten hoe groot de veterane boom nou werkelijk is.