De plannen van de EU om de landbouw te vergroenen zijn mislukt. Nederlandse boeren ontvingen de afgelopen zes jaar bijna 2 miljard euro subsidie voor vergroening. Dat heeft weinig tot geen positieve effecten gehad voor de natuur en de biodiversiteit op het platteland: het aantal boerenlandvogels is drastisch gedaald, driekwart van de insecten is verdwenen.
'Resultaten zijn teleurstellend'
Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant en wetenschappers van Wageningen Universiteit. De conclusie wordt gedeeld door de Europese Rekenkamer. ‘Het vergroeningsbeleid heeft niet gebracht wat ervan werd verwacht’, zegt Alex Brenninkmeijer, lid van de Rekenkamer namens Nederland. ‘De resultaten zijn teleurstellend.’
Lidstaten verzwakten de eisen voor natuurdoelstellingen en doelen waren oncontroleerbaar. Het resultaat: boeren hoefden bijna niets extra's te doen om vergroeningspremies te incasseren. Wat ze wel deden, had nauwelijks effect.
Nieuw meerjarenbudget
Donderdag komen de Europese regeringsleiders in Brussel bijeen om te praten over het nieuwe meerjarenbudget. Het Europese landbouwbeleid, met 59 miljard euro per jaar goed voor ruim eenderde van de totale begroting, is daar een belangrijk onderdeel van.
Protesten in Den Haag
Ondertussen arriveerden zo'n honderd trekkers vanochtend in Den Haag. De agrariërs voelen zich niet gewaardeerd. Ook vinden ze dat het kabinet te weinig geld uittrekt om de boeren te compenseren voor nadelen die zij ondervinden van strengere stikstofregels. Op een protestbord staat: "Nederland wordt opgebouwd in overalls en kapotgemaakt door pakken." De politie is uit voorzorg met veel mensen en materieel aanwezig.