Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Verdwenen' eikenprocessierupsen komt als vlinder uit de grond

  •  
11-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
779 keer bekeken
  •  
rupsen eikenprocessierups waarschuwing

Eikenprocessierups wagen de oversteek

© Fotograaf gerritoost

De afname van het aantal waargenomen eikenprocessierupsen komt omdat de insecten een jaar, mogelijk zelfs langer ondergronds kunnen doorbrengen. Onderzoekers zagen de afgelopen tijd onverwacht veel vlinders uit de grond kruipen. Dat betekent dat de rupsen in de grond zijn verpopt tot vlinder. Bestrijding van de plaag wordt hierdoor moeilijker, en overlast waarschijnlijk groter, aldus bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University.

Luister naar het interview met Arnold van Vliet over dit onderzoek:

Een onderzoeker van Kennisplatform Processierups zag deze week dat zowel mannetjes als vrouwtjes naar boven komen die zich vorig jaar in een proefopstelling hadden ingegraven. Op andere plaatsen zijn rupsen waargenomen die, met een korte onderbreking bovengronds, zelfs twee keer een jaar onder de grond hebben gezeten.

Eikenprocessierups verpopt ondergronds

Het feit dat rupsen een jaar en misschien wel langer in verlengde diapauze, een soort winterslaap, blijven zitten, kan verklaren waarom het Kennisplatform in het rupsenpiekjaar 2019 veertig procent minder vlinders heeft gevangen dan in 2018. Door het grote aantal rupsen was juist een verdere toename van het aantal vlinders verwacht.

Onderzoekers vragen zich af wanneer deze ‘verdwenen’ rupsen weer tevoorschijn komen en of ze als rups of als vlinder uit de grond kruipen. "Het wordt spannend om te zien hoeveel vlinders er in de komende maanden in geplaatste vallen gevangen gaan worden", zeggen ze.

De rupsen kunnen met het in de grond kruipen niet de natuurlijke vijanden van zich afschudden.
Arnold van Vliet

De cyclus van de eikenprocessierups is veel ingewikkelder dan gedacht en bestaat uit verschillende cycli. De verlengde diapauze betekent dat de rups veel langer onder de grond kan blijven. Dat maakt de bestrijding lastiger, maar het goede nieuws is dat de natuurlijke vijanden van de rups ook ondergronds gaan. Ze kunnen hun vijanden, zoals sluipvliegen en -wespen niet helemaal ontvluchten en mogelijk worden zijn daar ook aanvallen door nematoden (kleine aaltjes).

Klacht door eikenprocessierups

De rups houdt zich in de zomer op in eikenbomen en gedijt het beste bij warm weer. Het beestje heeft haartjes en die kunnen onder meer jeuk, ademhalingsproblemen en klachten aan de ogen geven. In 2019 zorgde de rups voor veel overlast en konden de bestrijders het werk nauwelijks aan.

Bron: ANP en Nature Today

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.