Het Europees parlement wil dat er een einde komt aan de pulswing. Sinds een jaar of acht varen Nederlandse kotters niet meer met een sleepnet met zware kettingen, maar met een vistuig dat werkt op basis elektrische schokjes, waardoor de vissen in het net worden gewerkt. Officieel is de pulswing in Europa verboden, maar Nederland heeft een onderzoeksvergunning gekregen om er toch mee te mogen vissen.
Te veel vergunningen
Landen als Frankrijk en België klagen al veel langer dat Nederland wel heel scheutig is geweest met die onderzoeksvergunningen; er zijn er ongeveer tachtig uitgegeven. Dat is veel meer dan voor het onderzoek nodig is. Ondertussen voelen de andere Europese vissers wel de concurrentie, want de Nederlanders kunnen nu met veel minder brandstof net zo veel, of zelfs meer vis vangen.
Is de pulskorvisserij beter?
Het Europees parlement lijkt nu dus gezwicht voor de lobby van de Fransen. Als de pulswing inderdaad wordt verboden is dat in ieder geval een klap voor de vissers. Die zullen weer veel meer brandstof kwijt zijn om het zware vistuig met de wekkerkettingen voort te slepen. Maar wat zal het effect zijn op het zeeleven? Eerder vroeg een brede coalitie van natuurorganisaties, waaronder de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging NEV (een vereniging voor haaien en roggenonderzoek), Stichting De Noordzee en Greenpeace al om meer werk te maken van het beloofde onderzoek. Is de pulswing inderdaad zoveel beter voor dier en milieu als iedereen denkt?
De BBC maakte eerder
een reportage over de pulswing
, waarin de bezorgdheid van onze buurlanden over deze efficiënte Nederlandse vistechniek duidelijk doorklinkt
Foto: Irene Kingma van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging en Adriaan Rijnsdorp van Wageningen Marine Research aan de kade bij de visafslag van IJmuiden.