Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veranderende rivier beïnvloed energievoorziening

  •  
06-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rivier__burry.jpg

© Fotograaf: burry

Klimaatverandering heeft zowel invloed op de beschikbaarheid van rivierwater als de temperatuur ervan. Dit kan gepaard gaan met aanzienlijke afnamen van de wereldwijde elektriciteitsproductie. Om in de toekomst te kunnen voldoen aan de groeiende energievraag zijn aanpassingen in de energiesector noodzakelijk, aldus onderzoekers van Wageningen University en IIASA, het International Institute for Applied Systems Analysis in Oostenrijk.
Afhankelijk  
Waterkrachtcentrales en een groot deel van de thermische centrales – waaronder kerncentrales en fossiele brandstofcentrales – zijn sterk afhankelijk van rivierwater. Voor beide moet er voldoende water beschikbaar zijn. Bovendien mag de temperatuur van rivierwater niet te hoog zijn om thermische centrales van koelwater te voorzien. 98% van huidige wereldwijde elektriciteitsproductie komt uit thermische centrales (81%) of uit waterkracht (17%).
Afname elektriciteitsproductie
Klimaatverandering en de daaraan gepaarde veranderingen in rivierwater kunnen bij meer dan 60% van de centrales wereldwijd in de periode 2040-2069 leiden tot afnamen in elektriciteitsproductie. Dat concluderen de onderzoekers in een nieuwe studie die 4 januari in Nature Climate Change is gepubliceerd. In de studie, die is gebaseerd op simulaties van rivierafvoer, watertemperatuur en elektriciteitsproductie in de 21e eeuw, zijn gegevens over 24.515 waterkrachtcentrales en 1427 thermische elektriciteitscentrales verwerkt.
Sector zelf getroffen
“Dit is een van de eerste studies over de relatie tussen klimaatverandering, water en elektriciteitsproductie op wereldschaal”, vertelt Michelle van Vliet, onderzoeker aan Wageningen University en IIASA, die het onderzoek leidde. “We laten zien dat de elektriciteitssector niet alleen een belangrijke veroorzaker is van klimaatverandering, maar zelf ook getroffen zal worden door verandering in klimaat en de daaraan gekoppelde veranderingen in beschikbaarheid en temperatuur van rivierwater.”
De studie belicht ook de effecten van technologische aanpassingsmaatregelen zoals verbeterde efficiëntie van centrales, veranderingen van koelsystemen en toenemend gebruik droge (lucht)koelsystemen en koeling met zeewater voor centrales nabij de kust.
Bron: Wageningen UR
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.