Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vele vliegende lieveheersbeestjes

  •  
18-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1087 keer bekeken
  •  
lieveheersbeestje_daksaya
Op zonnige dagen in het najaar gaan volwassen lieveheersbeestjes massaal de lucht in, op zoek naar plaatsen om te overwinteren. Daarbij landen ze op door de zon beschenen oppervlakken waarbij ze een voorkeur hebben voor lichtgekleurde gebouwen.
Eenmaal geland gaan ze driftig op zoek naar een beschutte plek om te overwinteren. Via naden, kieren en spleten of gewoon via een openstaand raam komen ze in huis. Soms vind je er een paar, maar groepen van honderden tot zelfs duizenden komen ook voor. Heb je last van de lieveheersbeestjes, zorg dan dat je alle kieren en gaten goed dichtmaakt. Het liefst vóór dat ze binnenkomen!
lieveheersbeestjes_achter_de_luiken.jpg

© Lieveheersbeestjes achter de luiken. Fotograaf: Niek12

Bont geheel

Een soort die massaal je huis in komt, is het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje ( Harmonia axyridis ). Als deze soort bij elkaar kruipt dan wordt het een bont geheel van kleuren en stippen. Elk exemplaar lijkt wel weer anders maar ze zijn wel herkenbaar aan de zwarte 'M'-vormige tekening op het halsschild en het van achteren wat gedeukte rugschild. In Nederland worden drie kleurvariaties veel gezien: 
  • roodoranje basiskleur, met 0 tot 19 stippen
  • zwarte basiskleur met 2 oranje vlekken
  • zwarte basiskleur met 4 oranje vlekken
veelkleurig aziatisch lieveheersbeestje

© Van larve tot veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje

Van larve tot adult, de verschillende variaties.
Midden jaren negentig werd deze soort vanuit Azië in Nederland ingevoerd als biologische bestrijder van bladluizen.  Dit gulzige lieveheersbeestjes is nu ingeburgerd maar blijkt naast bladluizen zich ook tegoed te doen aan de larven van andere kevers.

Warm en beschut

Huizen zijn voor deze beestjes een perfecte overwinterplaats, het is er lekker warm en beschut. Tijdens het overwinteren eten de lieveheersbeestjes niks en planten zich ook niet voort. Het grootste deel van de tijd zitten ze stil en teruggetrokken in een hoekje. Aan het eind van de winter worden de ze weer actief, en gaan rondlopen of vliegen. Dat gebeurt vooral als ze in een relatief warme ruimte zitten.  Gelukkig vertrekken ze eind maart/ begin april weer vanzelf.

Tip

Heb je last van de lieveheersbeestjes, zorg dan dat je alle kieren en gaten goed dichtmaakt. Het liefst vóór dat ze binnenkomen (begin oktober dus al). Als ze toch binnen zijn kun je ze gewoon in je huis laten overwinteren: in het voorjaar gaan ze vanzelf weer naar buiten. Als je ze niet in huis wilt of allergisch bent, kun je ze vangen en weer buitenzetten. Zijn het er teveel om te vangen, zuig ze dan bijvoorbeeld op met een stofzuiger op een lage stand en keer de zak buiten om. Ook kun je de over de mond van de stofzuigerbuis een nylonkous bevestigen: de voet naar binnen stoppen en het einde van de kous stevig vastzetten met een elastiekje. Als je op de laagste stand zuigt kan de lucht er nog doorheen, maar de lieveheersbeestjes niet. Na het opzuigen haal je de kous er weer vanaf en zet je de lieveheersbeestjes op een diervriendelijke manier buiten de deur. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.