Het gesjirp van krekels op een zwoele avond, dat geeft het echte zomergevoel! Het zijn overigens alleen de mannetjes die dat geluid maken en dat doen ze met hun vleugels: met de tandjes op hun rechtervoorvleugel raspen ze over een richel op de linkervoorvleugel. En hoe warmer het is, des te meer sjirpen per minuut! In Nederland komen vier soorten krekels voor: de huiskrekel, de boskrekel, de veenmol en de veldkrekel. De laatste staat helaas op de Rode Lijst. Maar in het Goois Natuurreservaat komt hij nog voor! De grootste populaties zitten op de Hoorneboegse Heide, maar ook in het Laapers- en het
Dassenbos kun je ze horen.
De veldkrekel wordt tot 25 millimeter lang en is geheel zwart van kleur; alleen na een vervelling is de kleur lichtbruin tot rood. De zwarte veldkrekel heeft vleugels maar leeft op de bodem, en heeft een vrij rond en stomp lichaam, met stevige poten waar de krekel, vooral als het warm is, razendsnel mee kan rennen. De kop en halsschild zijn zeer stevig en glanzend, de voorzijde lijkt enigszins op een helm
De zwarte veldkrekel is meest te zien van mei tot juli en leeft in droge en schralere, lichtbegroeide plaatsen zoals heide, met hier en daar graspollen waar de krekel onder leeft. Het is een warmteminnende en bodembewonende soort die niet veel klimt en holletjes graaft onder graspollen of plantenwortels. Hierin wordt geschuild bij slecht weer of bij verstoring. Tegen het begin van de winter wordt het holletje afgesloten om te overwinteren.
In Nederland gaat de soort al lange tijd achteruit en is niet meer algemeen. Verder komt de zwarte veldkrekel voor in centraal- en zuidelijk Europa, noordelijk Afrika en westelijk Azië.
Het voedsel van de zwarte veldkrekel bestaat uit plantendelen zoals wortels van grassen, maar ook kleine dieren worden gegeten.
Goois Natuurreservaat
De Stichting Gooisch Natuurreservaat is een atuurbeschermingsorganisatie uit 1932, gevormd door de zes Gooise gemeenten Bussum, Blaricum, Hilversum, Huizen, Laren, Naarden, de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland. Het bezit beslaat 2700 hectare.
Het Goois Natuurreservaat loopt van het noordelijk uiteinde aan het Gooimeer tot de provinciegrens bij Hollandsche Rading, vijftien kilometer zuidelijk. Het Goois Natuurreservaat wordt gevormd door ongeveer 40 natuurterreinen in de buitengebieden van de zes gemeenten, inclusief alle Gooise heidevelden en het grootste deel van de bossen.