© Pixabay
Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio wil dat het nieuwe kabinet investeert in het verkleinen van het risico op natuurbranden. De aanpak van natuurbranden moet ondergebracht worden bij één ministerie. "We kunnen ons op dit terrein geen onnodige en ongewenste vertraging veroorloven", aldus beraadsvoorzitter Wouter Kolff, burgemeester van Dordrecht.
In Nederland zijn er dit jaar tot half november 450 meldingen van natuurbranden geweest. Dat is een halvering ten opzichte van vorig jaar, aldus Brandweer Nederland. Dat komt doordat het voorjaar heet en droog was, maar de zomer vrij nat. De meeste natuurbranden deden zich voor in mei en juni, met een piek in de week van 12 tot en met 18 juni, toen er 99 meldingen waren.
Bomen komen volop in het blad te staan tijdens een natte periode. Als het daarna heel droog en heet wordt, zoals in het voorjaar gebeurde, kan een natuurbrand zich enorm uitbreiden en volgens de brandweer een ontwrichtende werking hebben op de leefomgeving.
Het Veiligheidsberaad praat eind dit jaar over de visie op natuurbrandbeheersing tot 2030, die is opgesteld door de brandweer. Onderdeel van die visie is volgens Anton Slofstra, landelijk portefeuillehouder natuurbrandbeheersing en commandant van de brandweer Gelderland-Midden, dat natuurbrand niet meer alleen een brandweeronderwerp is. "De ruimtelijke omgeving en de natuur moeten zo worden ingericht dat de impact van een natuurbrand beperkt blijft. Daarvoor is medewerking van natuurorganisaties en overheden nodig."
Kolff noemt investeren in natuurbrandpreventie "van enorm belang voor de nationale veiligheid". Het Veiligheidsberaad pleit voor landelijk inzetbare voorzieningen, zoals specialistische eenheden en regio-overstijgende regie bij een brand.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.