Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veenweide is ideale landschap voor de grutto

  •    •  
14-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
841 keer bekeken
  •  

In het grote veenweidegebied Wormer- en Jisperveld komt de grutto nog in redelijke aantallen voor. In dit belangrijke weidevogelgebied loopt een onderzoek naar de toekomst van een gezond veenweidegebied in de regio Amsterdam. Daarvoor hebben wetenschappers, soortbeschermingsorganisaties, natuurbeheerders, boeren, bestuurders en vele andere partijen de handen ineen geslagen.

Onderdeel van dit project, genaamd Veenvitaal, is het zenderen van grutto's in meerdere gebieden rondom Amsterdam. Een van die gebieden is het Wormer- en Jisperveld. Daarmee willen de onderzoekers informatie verkrijgen over hoe je veenweidegebieden het beste kunt verduurzamen en herstellen.  

Stabiele aanwezigheid van grutto’s

De stabiele aanwezigheid van grutto’s in veenweiden lijkt te wijzen op een hoge biodiversiteit van wormen en insecten. Door de gezenderde grutto’s te volgen, kijkt het project op landschapsniveau welke percelen aantrekkelijk voor ze zijn. Door deze informatie te combineren met allerlei andere informatie, zoals bijvoorbeeld het bodemleven, vliegende insecten, waterkwaliteit en landgebruik, achterhalen ze wat een grutto en andere weidevogels nodig hebben.

Kuikenfase grutto cruciaal

De meest gevoelige fase van een gruttoleven is wanneer ze nog kuiken zijn. Hoe meer insecten er aanwezig zijn, hoe sneller ze voedsel vinden. Zo vallen de kuikens minder snel ten prooi aan predatoren. Daarom willen de onderzoekers weten waar de kuikens voedsel zoeken en vinden en welke factoren daar belangrijk voor zijn.   

Om te achterhalen welk landschap de grutto's ideaal gezien nodig hebben, krijgen enkele volwassen grutto's een zender. De jongen kun je natuurlijk niet zenderen. Dat doen ze in de broedperiode en bij nesten waar de eieren nog net niet zijn uitgekomen. De grutto's zijn dan erg nestvast en zullen dan na het zenderen direct weer terugkeren naar hun nest. Door dat landschap vervolgens te vergelijken met percelen waar de grutto niet heen gaat, kunnen ze achterhalen welke factoren belangrijk zijn voor een biodivers veenweidegebied vol insecten.  

Regenwormen tellen en wegen

Daarnaast kijkt het project Veenvitaal project ook naar het bodemleven met een onderzoek naar regenwormen. Eerder dit jaar ging onze verslaggever een kijkje nemen bij het project. Lees meer in dit artikel, bekijk het filmpje of beluister onderstaande reportage.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.