Afgelopen week zijn de nesten van de purperreigers in het Naardermeer geteld, vanuit een vliegtuigje. Tot groot genoegen van de beheerders van Natuurmonumenten is het aantal nesten bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar: 101 paartjes zitten er nu – tenminste– (het zouden er nog meer kunnen zijn, omdat lang niet alle nesten goed te zien zijn vanuit een vliegtuig, maar omwille van de vergelijking met andere jaren wordt altijd dezelfde telmethode gehanteerd).
Riet beschermen
De toename in het Naardermeer gaat gepaard met een lichte afname in andere gebieden. Ecoloog Jan van der Winden heeft wel een verklaring voor dit succes in het Naardermeer: 'De bescherming van rietkragen met behulp van netten tegen de ganzenvraat werpt zijn vruchten af', stelt hij. 'Ganzen vreten op veel plaatsen het riet op, waardoor je minder dichte rietkragen ziet die de purperreigers nodig hebben om hun nesten in te kunnen maken. In veel andere gebieden zijn de vogels al uitgeweken naar dichte struiken om in te broeden, maar in het Naardermeer doen ze het nu dus weer goed in het riet.'
Moerasbescherming
Niet alleen de purperreiger profiteert van de bescherming van riet tegen de ganzen. In andere gebieden wordt op eenzelfde manier riet beschermd voor grote karekieten.