Twee torenvalken zijn in gevecht! Arno Haanraats filmt de confrontatie. Torenvalken komen wijdverspreid voor in Nederland en zijn vaak te vinden langs de randen van weilanden en bossen. De kans is groot dat je er weleens een langs de autoweg ziet.
Biddende torenvalk
© Otto Jelsma
Langs de weg kun je deze vogel ook wel zien 'bidden'. Met deze jaagtechniek lijkt hij stil in de lucht te hangen door snel te fladderen met de vleugels. Terwijl ze dit doen, kunnen ze zoeken naar prooien op de grond.
Met zijn uitzonderlijke zichtvermogen speurt de torenvalk naar muisjes. Zijn ogen zijn zo ontwikkeld dat hij ultraviolette kleuren kan zien. In muizenurine reflecteren deze kleuren. Dus zo ziet hij waar een muisje is geweest. Als een slachtoffer gevonden is, duikt de torenvalk er bovenop. De torenvalk pakt alleen prooien op de grond, want hij vliegt niet snel genoeg om vogels in de lucht te slaan.
De torenvalk was bijna verdwenen in Nederland. Dit kwam vooral door het intensief gebruik van pesticide in de landbouw. Het lievelingsmaaltje van de vogel, de veldmuis, werd hierdoor vergiftigd. De torenvalk at deze vergiftigde muizen waardoor ze uiteindelijk zelf ook het loodje legde. Maar door strengere regelgeving hierover, gaat het beter met de torenvalk.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.