Jaarlijks sterven ruim 5 miljoen biggen nog voor de slacht. De varkenssector belooft al tien jaar beterschap aan steeds weer nieuwe ministers van landbouw, maar de biggensterfte daalt niet. Varkens in Nood roept de minister met klem op om in te grijpen.
Beloften
Er ontstond in 2009 al ophef over biggensterfte toen bleek dat sommige nog levende biggen in de afvalbak belanden. Toenmalig minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) zei toen dat de biggensterfte naar beneden moet.
Vervolgens richtte de varkenssector een stuurgroep op om de zaak te bestuderen en om met een plan te komen. Destijds was het percentage doodgeboren biggen 12,8%. Tien jaar later, in 2019, blijkt dat de biggensterfte juist verder is gestegen.
In 2016 bleek het sterftepercentage verder gestegen naar 13,9%. Staatssecretaris Martijn van Dam dreigde destijds een wettelijke limiet te stellen aan het aantal biggen per worp. Maar de sector beloofde nogmaals beterschap en kreeg wederom uitstel.
Steeds meer biggen
Een reden waarom het nog niet gelukt is om de biggensterfte terug te dringen, is dat volgens sommige onderzoekers de zeugen te veel biggen krijgen. Een worp van twintig biggen is nu normaal, maar een zeug heeft zestien tepels. Elke levende big betekent extra geld voor de boer.
Maar volgens de varkenssector is het verband tussen de zogeheten ‘toongrootte’ en biggensterfte niet aangetoond. Voer, de zorg in de stal en het vakmanschap van de boer zijn belangrijker, zegt Linda Janssen van de Stuurgroep Bigvitaliteit
tegen Nieuwsuur.
"Volgens mij hebben we de zorg rondom de geboorte enorm verbeterd en werpen onze zeugen vitalere biggen. Maar de cijfers laten inderdaad zien dat het ons niet gelukt is om het uitvalpercentage te laten dalen."
De overkoepelende producentenorganisatie varkenshouderij (POV) lijkt zich neer te leggen bij de hoge sterftecijfers. "Misschien is de ruim 13 procent van nu wel het best haalbare", stelt Janssen. Volgens dierethicus Bart Gremmen van Wageningen University & Research is een daling tot zo'n 7 procent wel degelijk mogelijk, maar moet de consument dan bereid zijn meer voor zijn vlees te betalen.
"Het zou goed zijn als mensen beseffen dat wij zelf eigenlijk de aanstichter hiervan zijn. Boeren krijgen nu veel te weinig voor hun product, waardoor ze ook niet kunnen investeren terwijl ze dat wel zouden willen. Dat zou denk ik veel dode biggen schelen", zegt Gremmen in Nieuwsuur.
Brandbrief minister Schouten
Varkens in Nood vindt dat onacceptabel en eist dat de minister nu eindelijk eens ingrijpt. De organisatie
roept haar achterban op om de brandbrief
aan Schouten te ondertekenen.