Op deze dag, 29 juli 2019, is het Earth Overshoot Day. O
nderzoeksorganisatie Global Footprint Network definieert
deze dag als het moment in het jaar waarop mensen wereldwijd al meer natuurlijke hulpbronnen en voedsel hebben verbruikt dan de aarde in twaalf maanden kan voortbrengen.
Elk jaar wordt deze dag vastgesteld en elk jaar is het omslagpunt vroeger. Volgens het Global Footprint Network moeten we de rest van het jaar teren op de reserves van de planeet. Hierdoor verbruiken we dit jaar 1,75 aarde.
Vorig jaar, in 2018, was het op 1 augustus Earth Overshoot Day. Omdat we elk jaar eerder op de reserves van de planeet moeten leven, zijn er gevolgen zoals meer ontbossing, CO2 in de atmosfeer, bodemerosie en minder biodiversiteit. "Op een gegeven moment houdt dat op", zegt Robert Klijn van consultancybureau Fair Impact, verbonden aan Global Footprint Network, tegen de NOS. "Het is onduidelijk hoe ver we kunnen gaan met het vergroten van onze ecologische voetafdruk."
Nederland scoort slecht
In Nederland wordt slecht gescoord. Volgens het Global Footprint Network verbruiken we 2,9 aardes per jaar als iedereen op de wereld zou leven als een Nederlander. Klijn vertelt tegen de NOS: “We verbruiken veel energie en hebben allemaal een auto, laptop, koelkast en telefoon. Dat telt allemaal op."
Toch is er vooruitgang. Elf jaar geleden, in 2008, stond ons jaarlijkse verbruik gelijk aan 4,11 aardes. Milieudefensie is positief over deze ontwikkeling, maar vind dat het sneller moet gaan.
Evert Hassink van Milieudefensie zegt tegen de NOS: “Alles meer dan één is problematisch. Na de weerrecords laat dit opnieuw zien dat we de aarde in hoog tempo aan het opmaken zijn. Positief is dat we efficiënter worden met onze energie en minder vlees eten. Maar dat zijn kleine stapjes. We moeten onze economie veranderen."
Meer mensen op aarde
Sinds 1970 verbruiken de mensen op aarde elk jaar meer grondstoffen dan de aarde kan produceren. Daarbij speelt ook dat er nu twee keer zoveel mensen op aarde leven als in de jaren 70. Robert Klijn is van mening dat we meer moeten leven als in 1969: “Minder reizen, minder autorijden, niet elke keer weer nieuwe spullen. En zo onze CO2-uitstoot terugbrengen”, vertelt hij tegen de NOS.
Hassink van Milieudefensie is het daarmee eens en vertelt de NOS: "We hoeven niet in de kou te zitten of op een houtje te bijten, maar we moeten onze economie echt anders gaan inrichten."