De eikenprocessierups komt uit zijn ei en dat kan voor jeuk zorgen. Ondertussen is de pimpelmees begonnen met broeden, binnenkort zullen zijn jongen uit het ei komen! De fazanthaan is nog bezig met een vrouwtje zoeken, je kan ze nu zien vechten om met een vrouwtje te mogen paren. Verder worden sommige soorten regenwormen nu wakker uit een soort winterslaap en de viervleklibelle gaat zijn laatste tranformatie nu in: hij verandert van larve naar vliegend insect. Op Instagram verschijnt elke werkdag een nieuwe Reel.
Hieronder volgt een overzicht van onze natuurfilmpjes op Instagram Reels:
Pas op voor de haren van de eikenprocessierups! De brandharen veroorzaken veel jeuk bij dieren en mensen. De rups komt nu weer uit zijn ei en dat betekent dat je weer uit moet kijken in de buurt van eiken. De rups woont op deze boom, hij vindt de jonge bladeren erg lekker. In juli ontpopt de rups zich als nachtvlinder.
Voor de pimpelmees ziet de wereld er heel anders uit. Hij ziet UV-licht, waardoor kleuren feller oplichten. De pimpelmees is blauw met geel, dus valt hij erg op voor zijn soortgenoten! Roofdieren zien vaak geen UV-licht, voor hun valt de pimpelmees daardoor minder op. Eind maart begint de pimpelmees met broeden, vaak twee legsels per jaar.
Als je hard op de grond stampt komt er vaak een regenworm naar boven. Hij beweegt naar de oppervlakte met zijn spieren: de ronde kringen die je op zijn lichaam ziet zitten. Hij lijkt wel een roze stofzuigerslang! Ook de haartjes op zijn lichaam helpen hem met voortbewegen, hij is dus niet zo kaal als je op het eerste oog zou denken. Sommige soorten regenwormen worden nu wakker uit hun soort winterslaap.
Als je buiten langs een fazanthaan loopt, zal je deze vogel zeker opmerken. Hij is ontzettend kleurrijk en ook nog eens heel luidruchtig, vooral in april en mei. Hij slooft zich ontzettend uit om de vrouwtjes fazanten te verleiden. Hij springt tegen een andere fazanthaan op, houdt zijn staart omhoog en schudt met zijn kop. Hierbij maakt hij de gekste geluiden. De verliezer van dit ritueel vertrekt naar een ander terrein en mag niet met het vrouwtje paren.
De viervlek libelle is een héle goede goochelaar: hij verandert van waterdier naar landdier. De larve leeft in het water. Hij vervelt meerdere keren, waardoor hij steeds meer op een volwassen libelle lijkt. De laatste transformatie is wel heel bijzonder. Hij kruipt tegen een stengel van de oever op. De huid barst dan open en er komt een volwassen libelle uit, met vleugels! Na het opdrogen vliegt hij uit.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.