Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.
Van tweestippelig tot vierentwintigstippelig lieveheersbeestje
21-05-2021
•
leestijd 1 minuten
•
2094 keer bekeken
•
Het is misschien wel de meest bekende kever die we kennen, en er was niet eens een veldgids van! Je weet wel, een naslagwerk waarin je kan opzoeken met wat voor soort je te maken hebt. We hebben het over het lieveheersbeestje. Met zijn scharlaken rode kleur en zijn zwarte stippen is het zevenstippeling lieveheersbeestje wel de meest bekende. Overal in Nederland komt hij voor. Maar er zijn er nog veel meer!
70 soorten lieveheersbeestjes
Gerrian Tacoma heeft de Britse “Fieldguide to the Ladybirds” bewerkt en uitgebreid tot een Nederlandse versie, omdat ze vond dat het hoog tijd werd voor zo’n naslagwerk, toegespitst op de soorten die bij ons te vinden zijn. En dat zijn er nogal wat: “we hebben zo’n kleine 70 soorten, in de gids staan er 58 beschreven”, vertelt Gerrian. Iedereen kent natuurlijk dat zevenstippelige lieveheersbeestje, dat o.a. als symbool voor zinloos geweld wordt gebruikt. Maar hoe bekend is het schaakbordlieveheersbeestje? Of het hiëroglyfenlieveheersbeestje? Prachtige scrabblewoorden overigens.
De lieveheersbeestjes die sinds het begin van deze eeuw ’s winters vaak in huis te vinden zijn, zijn de Aziatische lieveheersbeestjes. Van oorsprong een exoot, naar Nederland gebracht voor de bestrijding van bladluis in kassen. Maar ze blijken buiten die kassen ook prima te overleven. “Het is inmiddels één van de meest algemene soorten. In mijn huis zitten ze ook. Als het in de winter flink zonnig is en het warmt op, worden ze wakker en gaan ze bewegen. Dan vallen ze dus op”, zegt Gerrian Tacoma.