Rendieren in berkenbos
© Monique de Munk
Het is vijftienduizend jaar geleden. In aflevering 3 van de podcast ‘Zo klonk Nederland’ is het al iets warmer, maar nog altijd koud. Vergeleken met enkele duizenden jaren geleden is het vooral natter. De kale, desolate poolwoestijn is langzaam tot leven gekomen. Er zijn steeds meer planten én daardoor steeds meer dieren. Nederland is een toendra. Dieren die hier in groten getale rondlopen, zijn rendieren. Ze zijn dol op de korstmosrijke toendra. Ze leven in groepen en trekken van zuid naar noord en andersom, afhankelijk van het seizoen.
Bij de rendieren is het bijzondere dat ook de vrouwtjes een gewei hebben. Mannetjes en vrouwtjes zijn toch van elkaar te onderscheiden omdat de mannetjes een iets groter gewei hebben. In het kielzog van de migrerende rendieren komt ook de moderne mens mee. Neanderthalers vind je hier niet meer. Uitgestorven. Het is nu alles Homo sapiens wat de klok slaat. De mens die hier nu leeft wordt rendierjager genoemd; hij is volledig afhankelijk van het vlees, de botten en de huid van deze hertachtige.
Langzaam wordt het steeds warmer. Daarmee stijgt de zeespiegel, maar daar merken we in Nederland nog maar weinig van. De kust begint pas tussen Schotland en Noorwegen en bij het Kanaal. De Noordzee ligt net als in de tijd van de mammoetsteppe en de poolwoestijn helemaal droog. De boompjes die verschijnen op de open toendra verraden wel dat het kwik stijgt. De dwergberkjes worden grote berken, en die maken weer plaats voor naaldbomen. Zo ontstaan de eerste bossen in Nederland. Na tweeduizend jaar opwarming van het klimaat is de toendra veranderd in taiga.
In het nachtelijke NPO-Radio 1-programma ‘Vink’, de podcastgids van Nederland, van zaterdag 9 september tussen 01.00 en 02.00 uur vertelt Menno Bentveld over het hoe en waarom en de totstandkoming van deze Vroege Vogels podcast.
Meer over:
zo klonk nederlandMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.