Rupsen zijn er in allerlei vormen en kleuren. Je kan ze vinden met haren, stekels, pootjes, stippen of lijnen. Het determineren van rupsen tot op vlindersoort is lastig, zeker wanneer het een rups betreft die nog niet volgroeid is. En dan kunnen ze ook nog eens variëren van kleur. De rups opkweken tot vlinder is soms de enige manier om er achter te komen om welke soort het is.
In deze fotoserie hebben we een aantal opmerkelijke rupsen met de bijbehorende vlinder naast elkaar gezet. Ze zien er exotisch uit maar komen allemaal gewoon in Nederland voor.
Groot avondrood Rups: fotograaf SjanivanOphemert - Vlinder: fotograaf hielkje
Sint-jansvlinder Rups: fotograaf 1968Tj - Vlinder: fotograaf Gré Pape
Een rups moet enorm groeien, bij veel soorten is de volgroeide rups duizend keer groter en zwaarder dan het ei waar die uit kroop. Het zijn de snelst groeiende organismen uit het dierenrijk. Al dat groeien kost veel energie en daarvoor moeten de rupsen heel veel bladeren eten.
Voor vogels en andere dieren zijn rupsen een ideaal hapje vanwege het hoge proteïnegehalte. Slechts enkele rupsensoorten zijn giftig en worden met rust gelaten. De meeste soorten leiden een onopvallend bestaan dankzij camouflage.
Meriansborstel Rups: fotograaf will - Vlinder: fotograaf Boogschutters
Een rups kan wel vier tot vijf keer vellen voordat hij gaat verpoppen. Ze groeien dan uit hun jasje en elk stadium wordt een 'instar' genoemd. Als kleine rups zien ze er vaak heel anders uit dan in het laatste stadium.
Grote beer Rups: fotograaf Jannie87 - Vlinder: fotograaf euroblinkie