Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van kleine mantelmeeuw tot Pyrenese berghond | Nu in de natuur

  •  
13-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
857 keer bekeken
  •  
mantelmeeuw_insta

Dat de winters in Nederland steeds warmer worden, is voor de kleine mantelmeeuw een voordeel. Waarom zou je verder vliegen als je hier ook lekker kan overwinteren? Deze week kun je ook nog zeekraal bewonderen, schieten de vliegenzwammen uit de grond en vliegen de sijsjes over Nederland. En sinds de wolf Nederland heeft ontdekt zien we dit dier ook steeds vaker in de natuur: de Pyrenese berghond.

Hieronder volgt een overzicht van onze natuurfilmpjes op de Instagram Reels:

Kleine mantelmeeuw

De kleine mantelmeeuw overwinterde altijd in Zuid-Europa en Marokko, maar steeds meer kleine mantelmeeuwen verblijven in Nederland. De winters zijn steeds minder koud, dus trekken ze minder ver naar het zuiden. Dat scheelt ze veel energie en brengt minder risico’s met zich mee.

Rood met witte stippen

De bekendste paddenstoel is rood met witte stippen: de vliegenzwam – en je kunt hem NU tegenkomen. De kleur van de hoed kan rood, oranje en geel zijn. De witte stippen zijn restanten van het omhulsel waarin de paddenstoel zat voordat hij uit de grond omhoogkwam. Kijk wel uit: de paddenstoel is giftig. Luister ook naar de podcast: Paddenstoelen hebben hun eigen internet! https://www.nporadio1.nl/podcasts/vroege-vogels-en-andere-dieren/60241/8-paddenstoelen-hebben-hun-eigen-internet-s02 

Zeekraal in de herfst

Je kunt nog even zeekraal bewonderen. De plant groeit op de grens van zee en land, waar andere planten niet kunnen groeien. Zeekraal heeft zout nodig om te functioneren. Veel soorten zijn groen, maar verkleuren rood in de herfst. 

Overvliegende sijzen

Sijzen uit Noord- en Oost-Europa zoeken het warme zuiden op om te overwinteren, dus kun je ze veel over zien vliegen. Er zijn ook groepen die in Nederland overwinteren. Je ziet ze veel op hun kop hangen in elzentakken, ze zijn namelijk gek op elzenproppen – verhoute bloemen.

Pyrenese berghond

De wolf is terug in Nederland en die eet wel eens een schaap. Schaapherders gebruiken daarom de Pyrenese berghond om hun kudde te beschermen. De hond ziet er lief uit, maar schijn bedriegt: het is een échte waakhond die de schapen beschermt. En zo kunnen de schapen door gaan met grazen, daarmee onderhouden ze het landschap.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor