Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van haas tot houtduif | Nu in de natuur

  •  
20-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
735 keer bekeken
  •  
20211020_Reels

Niet alle dieren zijn onder de indruk van een Nederlandse winter. Terwijl insecten zich massaal terugtrekken of het loodje leggen, kunnen houtduiven nog het hele jaar doorgaan met broeden. Rond deze tijd van het jaar is ook een piek te zien in het aantal buizerds wat overvliegt. De haas bereidt zich voor op de winter, en is niet de enige soort die een ander jasje aantrekt.

Hieronder volgt een overzicht van onze natuurfilmpjes op Instagram Reels:

De Haas

De haas begint al aan de voorbereidingen voor de winter. Ze krijgen een rossige wintervacht, als vervanging van hun zomervacht die lichter is. Ook vormen ze groepen en zijn ze samen aan het grazen. Geen kruiden, wortels en scheuten meer, maar in de winter vooral gras, knollen, twijgen en zaadjes.

Wintervacht

Het begint steeds kouder te worden. Dieren kunnen niet een dikke jas aantrekken en moeten het doen met hun vacht. Veel dieren verharen daarom in de herfst en vervangen hun lichte zomervacht dan door een dikke wintervacht. Vooral bij de hermelijn is dit heel opvallend en nu goed te zien: hij kleurt wit in plaats van bruin.

Houtduif

De meeste vogels leggen rond mei een ei, maar de houtduif kan het hele jaar broeden. De late legsels zijn vaak succesvoller omdat later in het jaar minder roofdieren op de loer liggen. De houtduif is de grootste duif van ons land en is te herkennen aan de witte vleugelstreep.

Overwinterende insecten

In de lente en zomer zie je overal insecten: rupsen, vlinders, kevers en torren zijn overal te vinden. Maar nu het najaar is, zie je er steeds minder. Sommige insecten sterven voor de winter begint, maar anderen overwinteren op een beschut plekje in ruststand waarbij ze nauwelijks energie verbruiken en teren op hun vetreserves.

De buizerd

In de derde week van oktober zie je elk jaar weer veel roofvogels trekken, er is duidelijk een piek te zien. Bijvoorbeeld bij de buizerd is de kans groot dat je ze over ziet of hoort trekken. Onze broedvogels overwinteren vaak ook gewoon hier in Nederland, maar buizerds uit Scandinavië trekken veel hierheen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.