Staatssecretaris van Geel (Milieu) opent maandag (21 augustus) de biocentrale op bedrijfsterrein Zenkeldamshoek in Goor. Het is de eerste centrale in Nederland die duurzame energie opwekt door verbranding van geschilderd en gelakt resthout.
De centrale is in handen van de onderneming BioEnergie Twente, een samenwerkingsverband van het bedrijf Bruins & Kwast in Goor, Cogas Energie uit Almelo en Participatiemaatschappij Oost Nederland uit Arnhem. Het gebruik van hout als brandstof voor energiecentrales (mits duurzaam geproduceerd) is een duurzame vorm van energie-opwekking. Door gebruik te maken van resthout wordt ook nog eens een afvalprobleem opgelost.
Jaarlijks wordt 17.000 ton afvalhout in Goor hergebruikt. Dit wordt omgezet in 14 miljoen kWh elektriciteit. Dat is de stroombehoefte van 4300 huishoudens. De warmteproductie bedraagt 33.500 GJ per jaar. Wart voldoende is voor 840 huishoudens.
Wezenlijk voor de biocentrale in Goor is de kleinschaligheid. Hoewel de kostprijs per kW energie van een kleine installatie hoger ligt dan bij een grote installatie, is er een aantal omstandigheden die die hogere kostprijs ruimschoots goedmaken. Zo wordt door energie te produceren vlak bij de plaats waar ze wordt benut, is er niet of nauwelijks sprake van transportnetverlies.