Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van bijzondere kraaien tot dieren met misleidende namen | Nu in de Natuur

  •  
23-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2254 keer bekeken
  •  
reels headerfoto

© Frank Bos, Rooie Ruut, Rob Curvers, Jeroen La & Butler

Afgelopen week was er weer veel te bewonderen op de Instagram reels van Vroege Vogels; van bijzondere kraaien en dieren met jeuk tot misleidende namen.

Hieronder een weekoverzicht van onze natuurfilmpjes op Instagram Reels:

Bijzondere kraaien

Iedereen ziet wel eens kauwtjes of zwarte kraaien, maar deze kraaiachtigen zijn zeker niet alledaags. De notenkraker is een soort die voorkomt in  sparrenbossen in het noorden en oosten van Europa. Af en toe belandt er wel eens eentje in Nederland. De bonte kraai is het bonte broertje van de zwarte kraai. De zwarte kraai komt voor in het westen van Europa en de bonte in het oosten. De roek is het meest algemeen van deze drie niet alledaagse kraaien. Je kunt ze treffen op akkers en weilanden, waar ze zoeken naar insecten(larven) en regenwormen.

WK Voetbal

Ter gelegenheid van de start van het WK voetbal: alle kleuren van de regenboog aan de hand van dieren en planten. Van de roodmus, het oranjetipje en de gele kwikstaart tot de halsbandparkiet, blauwborst, muntgoudhaantje en de orchidee: allemaal komen ze voorbij.

Jeuk!

Wie jeukt heeft moet krabben. Dat vinden de zoogdieren in deze reel ook. We zien de bever, het grootste knaagdier van Europa, maar ook de das, die goed te herkennen is aan de zwarte-witte tekening op zijn kop. Tenslotte komt het wilde zwijn voorbij, die de wilde voorouder van het tamme varken is.

Fazantachtigen

In Nederland komen verschillende soorten fazantachtigen voor. In deze reel zien we er drie. Allereerste de korhoen. Deze soort kwam vroeger vrij algemeen voor, maar is nu bijna uitgestorven. Hij is alleen nog te zien op de Sallandse Heuvelrug. Met de patrijs gaat het ook niet goed. De soort van kleinschalige akkers en weilanden gaat al een tijdje achteruit. De kwartel is een echte trekvogel. Van deze drie fazantachtigen doet de kwartel het het best. 

Misleidende naam

Een naam zegt niet alles. Deze drie dieren zijn niet wat hun naam doet vermoeden! De bruinvis is geen vis, maar een zoogdier. De hazelworm wordt vaak voor een slang aangezien, maar is geen slang én geen worm. Een hazelworm is namelijk een hagedis die in de loop van de evolutie zijn poten is verloren. Tenslotte zien we de rivierdonderpad. Dit gedrongen dier is geen pad, maar een vis!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.