Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Utrecht Bodemdierenstad van het jaar

  •  
18-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
273 keer bekeken
  •  
NiooKnaw Bodemdierendagen 2022 Bart Pascalle Gerard Anne-001_0

Uitreiking van de titel Bodemdierenstad 2022 aan de stadsecologen van Utrecht bij het Westplein. V.l.n.r. Bart Monshouwer, Pascalle Dekker, Gerard Korthals (organisator Bodemdierendagen) en A

© Ivar Pel | Bodemdierendagen

Utrecht is uitgeroepen tot de ‘Bodemdierenstad van het Jaar’. De stad ontvangt deze eretitel dankzij een hoge score voor de diversiteit aan bodemdieren midden in het centrum én de extra aandacht voor het onmisbare bodemleven daar. Dit is de eerste keer dat deze titel wordt uitgereikt.

Stadsecologen, NME-docenten en groenbeheerders onderzochten hoe bodemdiervriendelijk het hart van hun stad is tijdens de Bodemdierendagen 'Battle of the Cities' dit najaar. Van de geselecteerde steden gaat Utrecht er nu met de hoofdprijs vandoor. 

NiooKnaw Bodemdierendagen 2022 Gerard Anne Bart Pascalle-001_0

Nog even op zoek naar de bodemdieren. V.l.n.r. Gerard Korthals (organisator Bodemdierendagen), Anne Nijs, Bart Monshouwer en Pascalle Dekker.

© Ivar Pel | Bodemdierendagen

Runner-ups 

Goede runner-ups zijn Rotterdam - met een fantastisch filmpje vanuit de stadhuistuin, Maastricht – met een bijzonder hoge score langs het riviertje de Jeker, en Den Haag. Amsterdam kon door omstandigheden niet alles uitvoeren, maar had wel een bijzondere meting binnen de stadsgrenzen: van 65 waarnemers in de tuinen van het Rijksmuseum.

Spinachtigen, pissebedden en kevers

Utrecht onderscheidt zich vooral met veel spinachtigen, pissebedden en kevers. Naaktslakken, huisjeslakken en miljoenpoten vonden de Utrechtenaren wat minder. Molshopen ontbraken. Wel werd de gewone rookwants ontdekt. Dit bodembeestje komt pas sinds 1987 in ons land voor, met name in het zuidoosten. 

Bodemdiervriendelijker: het kan

In een stad gebeurt veel, met bijvoorbeeld een verdichte, vergraven of verdwenen bodem tot gevolg. Uit de gegevens van acht jaar Bodemdierendagen blijkt dat de bodems van groene tuinen en stadsparken een stuk beter scoren dan die van betegelde tuinen. Ook rond pleinen, langs wegen en straten valt nog veel te winnen.

Steden kunnen het leven van de bodemdieren makkelijker maken door er rekening mee te houden bij de inrichting en het beheer van de bodem. Denk aan minder bestrating, bodembedekkende planten, losse boomstammetjes en herfstbladeren achterlaten, en snoeien in het voorjaar in plaats van de herfst. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.