Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Uniform van een vuurwants

  •  
29-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
263 keer bekeken
  •  
vuurwantsgroep_van_heilander.jpg
Les Gendarmes worden ze in Frankrijk genoemd, de vuurwantsen met hun prachtige felle roodoranje kleur met zwarte tekening op hun vleugels. De Fransen hebben het diertje deze bijnaam gegeven omdat de oude uniformen van de gendarmes dezelfde kleur hadden.
Vurige kleur
Ik dacht dat de bijnaam was ontleend aan de zwarte tekening op hun pantservleugels die goed zou passen bij een kwaad kijkende gendarme. In ons land dankt hij zijn naam aan de vurige kleur die bedoeld is om hun vijanden – de vogels - af te schrikken. Maar de gendarme gebruikt nog een ander verdedigingswapen: een stinkende stof die de aanvaller snel op andere gedachten brengt.
Marcheren
De vuurwantsen zijn schitterende dieren. Dat geldt trouwens voor de meesten van de familie wants, een favoriete diergroep van bioloog Midas Dekkers. Vuurwantsen scharrelen al vroeg in het voorjaar door de tuin op zoek naar een warm plekje in de zon. Na een zachte winter zijn ze talrijk. Je ziet ze dan al vroeg in de lente in een lange slinger achter elkaar door de tuin marcheren.
Plantensappen
Ze leven voornamelijk van plantensappen. De plant heeft er weinig hinder van, alleen  de bloei kan er soms een beetje door verstoord worden.
De vuurwants gebruikt de plantensappen die worden opgezogen als chemische afweer tegen vijanden. Uit onderzoek is gebleken dat de afweerstof bestaat uit tientallen verschillende stoffen uit diverse chemische groepen. Ik noem er een paar:  alcoholen, fenol, hydrocarbonen, terpenen, en lactonen.
Voortplanting
‘Les Gendarmes’ houden niet van een vluggertje: twaalf uur tot zeven dagen doen ze over hun voortplanting. Dat zou nog wel eens een record in de dierenwereld kunnen zijn. Uit onderzoek blijkt dat de mannetjes een dergelijke lange paring gebruiken om het vrouwtje geen kans te geven met andere mannetjes te paren. Die liggen op de loer want vuurwantsen zijn groepsdieren waarbij er een grote concurrentie onder de mannetjes is.
De eitjes worden afgezet onder de grond. Na enige tijd kruipen de nimfen tevoorschijn en voor de herfst invalt zijn de nimfen volgroeid. Ze overwinteren in grote groepen onder de grond of onder stenen en bladeren.
Ook voor de vuurwants is een tuin pas echt een reservaat als je niet te vroeg aan het opruimen slaat. Geef alle dieren de tijd om volwassen te worden en maak van je reservaat geen massagraf.
Tekst: Carla van Lingen.
Foto le gendarme: Riekev. Kijk voor de laatste foto's van deze fotograaf in Vroege Vogels Fotogalerij
Groepsfoto vuurwantsen: heilander.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor