Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Uniek in Rijnstrangen: vliegende roerdomp en broedende buidelmees

  •  
03-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2799 keer bekeken
  •  

In de Rijnstrangen wordt alles op alles wordt gezet om meer waterriet te creëren. Dit gebeurt niet voor het riet op zichzelf maar vooral voor de vogels die in het riet broeden, zoals de roerdomp. De Rijnstrangen is een erg bijzonder gebied en in Oost-Nederland verreweg het belangrijkste rietmoeras waar je zelfs een broedende buidelmees kan vinden.

Vogels, vogels, vogels

De reden dat rietvogels het hier zo naar hun zin hebben, is omdat delen van de Rijnstrangen heel lang onverstoord zijn gebleven. Hierdoor staat er veel oud, overjarig riet. Dat is vrij bijzonder in Nederland en trekt soorten aan als de grote karekiet. Ook de roerdomp profiteert enorm van dit landschap. Het leek steeds slechter te gaan met deze soort, maar dankzij de herstelmaatregelen is hij weer veeltallig aanwezig. Het hoempen van de vogel hoor je hier veel, maar hem zien is een ander verhaal. Toch lukt het Menno en vogelonderzoeker Olaf Klaassen een vliegende roerdomp te spotten!

Veel veranderd

Broedvogelteller Olaf Klaassen telt al bijna 20 jaar de vogels in de Rijnstrangen en is heel enthousiast over het gebied. In zijn tijd heeft hij het gebied veel zien veranderen. Hij vertelt dat er vijftien jaar geleden bijna geen roerdompen meer waren en dat dat te maken heeft met het peilbeheer. Het waterpeil werd lang laag gehouden voor de landbouw, maar in samenspraak met het waterschap is dat weer verhoogd. Nu ziet hij de roerdomp, maar ook bijvoorbeeld de grote karekiet fors toenemen.

Buidelmees

Bijna elk jaar broed er een paartje buidelmezen in het gebied. Een super bijzondere soort die een prachtig, buidelvormig nest maakt. Het was de vraag of hij dit jaar weer terug kwam omdat hij vorig jaar niet was gezien. Net als bij de roerdomp moet je geluk hebben hem te spotten. Maar dit jaar zit hij er weer! Hangend aan een dunne wilgentak hangt het nest, dat nog onder constructie is. Ze maken het nest van pluis van bijvoorbeeld de lisdodde. Wanneer de eieren gelegd zijn, verlaat meestal het mannetje het nest, maar soms ook het vrouwtje. De ander voedt het broedsel dan alleen op.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.