Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

UNESCO erkent Scheldedelta als ‘Global Geopark’

  •    •  
28-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
243 keer bekeken
  •  
westerschelde_ajoosse.jpg

© Fotograaf: ajoosse

Werelderfgoedorganisatie UNESCO heeft de Scheldedelta erkend als 'Global Geopark', dat is een speciale status voor gebieden met onder meer een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Het is daarmee het tweede geopark in Nederland, De Hondsrug in Drenthe en Groningen is het sinds 2013.

‘Een van de grootste geoparken’

De Scheldedelta ligt in Zeeland, het westen van Brabant en delen van de provincies Antwerpen, West- en Oost-Vlaanderen in België. Het gebied beslaat ongeveer 5500 vierkante kilometer en is volgens de VN-organisatie meteen een van de grootste geoparken ter wereld. Het landschap rond de Schelde bestaat uit afwisselende zand- en kleilagen, hoger- en lagergelegen gebieden, gevormd door de rivier en de Noordzee.

Beleving grensoverschrijdend gebied

Saskia Boelema, gedeputeerde Water en Bodem van de provincie Noord-Brabant: “Het is fantastisch dat Geopark Schelde Delta nu deze officiële Unesco-erkenning heeft ontvangen. Dit gebied is dynamisch en uniek in vele opzichten. Ik ben trots op het feit dat we samen met de provincies Zeeland, Antwerpen, West- en Oost-Vlaanderen en vele organisaties, instellingen, inwoners en ondernemers het verhaal van dit bijzondere gebied op de kaart zetten. Deze erkenning voelt als een kroon op de samenwerking. Met het Unesco Global Geopark-keurmerk kunnen we de unieke kenmerken van dit gebied nog verder zichtbaar en beleefbaar maken. Daar verheug ik me op.”

Divers en oud, maar kwetsbaar geopark

Het huidige landschap is het gevolg "van 50 miljoen jaar bodemdaling en opheffing, van een veranderende zeespiegel, van getijdenwateren, van de rivier die het landschap vormde en van klimaatverandering", schrijft UNESCO. "Daarnaast toont het de afwisselende rol van natuurlijke processen en menselijke invloeden van de laatste 2000 jaar: de Deltawerken, kleiputten voor de baksteennijverheid, turfwinning voor energie en zout, houtkap voor de bouw en gecontroleerde overstromingsgebieden."

Eind 2022 vroegen bestuurders rond de Scheldedelta aan UNESCO om het gebied te erkennen als geopark om zijn unieke geologische, ecologische en cultuurhistorische waarden. De provincie Noord-Brabant zei destijds dat de Scheldedelta net als andere geoparken de aardkundige evolutie inzichtelijk maakt. "Ook is de inzet om bewoners en bezoekers bewust te maken over het huidige klimaat en de toekomst daarvan. De lage ligging, de grote bevolkingsdichtheid en de vele economische activiteiten in het gebied maken het Geopark Schelde Delta tot een van de meest kwetsbare gebieden voor klimaatverandering ter wereld."

Bron: ANP/Provincie Noord-Brabant

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.