Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zandtulpje, uitvaart van het holoceen, bergeend, fenolijn en overige radio-onderwerpen

  •  
15-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
Zandtulpje

zandtulpje

© Alfons Vaessen

Het sieraad van de duinen

Het zandtulpje  is een prachtig klein paddenstoeltje dat groeit naast het helmgras, midden in de duinen. Zijn vorm doet denken aan een bloeiende tulp, vandaar de naam. Het beste moment om het zandtulpje te zien is in de maanden oktober en november.

Nederland bergeendenland

De grutto is de nationale vogel van Nederland, niet in het minst omdat het gros van de soort hier broedt. Maar volgens bioloog Albert Beintema is Nederland ook het dichtst door bergeenden bevolkte land van Europa! Vreemd eigenlijk, dat we bijna niets over deze soort weten. Beintema deed 50 jaar geleden voor zijn studie al onderzoek naar de bergeend. In zijn boek ‘De bergeend’ koppelt hij z’n bevindingen van toen aan de huidige stand van zaken rondom deze vogelsoort.


Wat doet de brasem?

Het is zo’n gewone Nederlandse vis, maar toch weten biologen nog maar heel weinig van het gedrag van de brasem. In een onderzoek door Wageningen Marine Research en Sportvisserij Nederland worden tientallen brasems van kleine zendertjes voorzien, zodat drie jaar lang hun gangen kunnen worden nagegaan. ‘Als je goede besluiten wilt nemen over bijvoorbeeld visserij op de brasem, zul je op zijn minst moeten weten hoe deze dieren zich door onze wateren verplaatsen’, zegt WMR-onderzoeker Ben Griffioen.

De ooievaar trekt wel/niet

Een halve eeuw geleden was de ooievaar zo goed als uitgestorven in ons land. Dit jaar broedden er maar liefst 1200 paartjes in Nederland. Een deel van die vogels blijft tegenwoordig ’s winters in ons land. ‘De jongen trekken naar het zuiden’, vertelt Arda van der Lee van de Stichting Ooievaars Research en Know-how, STORK. ‘Dat zit zo in hun genen ingebakken. Maar de oudere vogels ontdekken steeds vaker dat ze in de winter in Nederland ook prima aan hun kostje kunnen komen.’


Ooievaars

Ooievaars

© Rob Buiter

De uitvaart van het Holoceen

We nemen afscheid van het Holoceen en zijn definitief in het Antropoceen belandt, een periode waarin de mens allesbepalend is. Dit zorgt ervoor dat we onze relatie als mens tot de natuur, tot de levende dingen, moeten bijstellen. Het is een filosofisch vraagstuk dat steeds meer realiteit wordt. We moeten ook ‘levende dingen’, zoals de Noordzee, als zelfstandig rechtspersoon gaan zien, aldus de Ambassade van de Noordzee een collectief van kunstenaars en wetenschappers. (www.ambassadevandenoordzee.nl)
Holoceen

© Jesper Buursink

Fenolijn

Een Belgische bever, de eerste sneeuwklokjes, de laatste bijen en een wat verlegen vuurgoudhaantje. Deze meldingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Verder veel paddenstoelen, een handvol laatste bloeiende planten en een Zeeuwse raaf.

Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.