Uitstoot broeikasgassen in 2016 opnieuw gestegen
• 28-09-2017
• leestijd 1 minuten
© bron: pixabay
De wereldwijde uitstoot van broeikasgassen is in 2016 opnieuw gestegen, met 0,5 procent. De belangrijkste oorzaak van de toename is de uitstoot van niet-CO2 broeikasgassen, zoals methaan en lachgas. Deze gassen nemen zo’n 28 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen voor hun rekening en zijn daarmee een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het halen van de wereldwijde klimaatdoelen. De uitstoot van CO2 bleef grotendeels hetzelfde, dit is vooral te danken aan een lager gebruik van kolen en de groei van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie.
Uitstoot EU blijft gelijk
De vijf landen met de hoogste uitstoot zijn de VS, Rusland, India, Japan en China. India laat met zo’n 4,7% een flinke groei zien in de uitstoot van broeikasgassen. Rusland, de Verenigde Staten en Japan laten een dalende trend zien. China en de Europese Unie hebben een min of meer stabiele uitstoot. De groei van de wereldwijde uitstoot vindt verder vooral plaats in andere ontwikkelingslanden.
In een reactie zegt Joris Wijnhoven, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace Nederland: "Deze mondiale cijfers laten zien dat we niet alleen van fossiele brandstoffen af moeten, maar ook de productie van vlees en zuivel flink moeten terugbrengen."
© Bron: EDGAR v4.3.2 9EC-JRC/PBL 2017): Houghton and Nassikas (2017): GFED 4.15 (2017)
Bron: EDGAR v4.3.2 (EC-JRC/PBL 2017); Houghton and Nassikas (2017); GFED 4.15 (2017)
Grote rol voor niet CO2 broeikasgassen
De broeikasgassen naast CO2 bestaan uit methaan, lachgas en zo geheten F-gassen. Vooral methaan heeft met 19% een flink aandeel in de totale uitstoot. Methaan wordt uitgestoten bij de productie van fossiele brandstoffen, in de vee-industrie en bij rijstproductie.
Bron: Planbureau voor de Leefomgeving, ANP