Vanaf september mogen in circussen geen leeuwen, tijgers en andere wilde dieren meer optreden. Daardoor is er grote behoefte ontstaan aan opvang voor afgedankte dieren. Daar kunnen ze hun oude dag slijten. Maar sommige dieren zijn nog jong en vitaal genoeg om terug te keren in het wild.
Sinds april 2012 heeft Stichting Leeuw een opvang voor grote katachtigen in Anna Paulowna, in de kop van Noord-Holland. Hier kunnen 35 dieren een rustig bestaan leiden: oude circusdieren, maar ook verwaarloosde leeuwen en tijgers van particulieren of dierentuinen uit landen waar oorlogen heersen of waar door de crisis geen geld meer is voor een goede zorg. Zo kwam Omar in februari vanuit Slowakije naar Nederland. Deze driejarige mannetjesleeuw was sterk vermagerd en werd via internet te koop aangeboden door een particulier. Maar omdat geen enkele koper zich meldde en de eigenaar nauwelijks meer voor het beest zorgde, kwam het in beeld bij een actiegroep die zich om het dier ging bekommeren. Na er vergeefs allerlei dierentuinen mee benaderd te hebben, kwam Stichting Leeuw in beeld. Inmiddels zit Omar al enkele maanden hier en krijgt hij weer wat vlees op zijn botten.
Voor de leeuwen Masrya en Nero ziet de toekomst er rooskleuriger uit. Zij gaan op 28 mei naar Zuid-Afrika om een nieuw leven te krijgen in het wild. Om ze voor te bereiden op hun terugkeer mogen ze eerst een jaar wennen in wildpark Emoya. Als dat goed gaat, kunnen ze straks echt terug de wilde natuur in.
Jaagsimulator
Om de dieren actief te houden en straks weer in hun eigen voedsel te kunnen laten voorzien, moeten ze leren om zelf te jagen. Daarom is Stichting Leeuw bezig met de ontwikkeling van een jaagsimulator op de opvang in Anna Paulowna. Hierbij kan een prooi met hoge snelheid door een grote ruimte bewogen worden. Niet in een bepaalde richting, maar met behulp van een joystick, in alle mogelijke richtingen. Na de nodige aanloopproblemen verwachten ze binnenkort deze eigen vinding in gebruik te nemen.