Deze week in Vroege Vogels TV: Menno loopt door natuurgebied 'De Staart' waar grote grazers zaden van de klis verspreiden en Milouska tuurt met de allernieuwste radartechniek naar vogels. En hoe zien giflandschappen uit de jaren tachtig er nu uit?
De klis is een geslacht van Europese en Aziatische wilde planten. De zaden van de klis hebben weerhaakjes die makkelijk ergens aan vast haken. In veel natuurgebieden zitten paarden en runderen momenteel onder deze klissen. De dieren doen zo ongemerkt dienst als zaadverspreider.
Met een nieuw radarsysteem kunnen vogels in vlucht driedimensionaal in beeld worden gebracht. Zo kunnen botsingen met vliegtuigen en nieuwe hoogspanningsmasten worden voorkomen.
Begin jaren tachtig werden er overal plekken ontdekt die ernstig vervuild waren door dioxine, tolueen en andere stoffen waarvan de meeste mensen het bestaan niet kenden. Wat is er gebeurd met deze giflandschappen als de Volgermeerpolder en het Utrechtse Griftpark? Fotograaf Wout Berger legde het vast, toen en nu.