Op Ameland krijgen wind en water vrij spel. De wind slijt de duinrijen aan de westkant uit tot ideale broedplaatsen voor oeverzwaluwen. Zout water overspoelt de duinen aan de oostpunt, wat kansen biedt voor bijzondere duinplanten. Tussen de planten fladderen grote aantallen duinparelmoervlinders. Boven de duinen zweeft de bruine kiekendief, die zijn nest verborgen maakt in het rietland. En vroeg opstaan loont: tientallen net uitgeslopen libellen wachten op de eerste zonnestralen.
Gevecht tegen het water
Sinds de bewoning van Ameland moeten de bewoners vechten tegen zand en zee. Eerst waren alleen enkele dijkjes, dicht bij de dorpen om de landbouwgronden te beschermen. In de loop van de tijd heeft de zee grote stukken land weggeslagen. Complete dorpen zoals Oerd, Sier en Swartwoude zijn door zandverstuivingen en stormvloeden verloren gegaan.
In 1840 waren er drie duinbogen over met kleine eilandjes waar de dorpen op lagen (Hollum/Ballum, Nes/Buren en ‘t Oerd). Door ze met (stuif)dijken met elkaar te verbinden is het huidige Ameland ontstaan. Aan de zuidkant van de dijken kon land aanslibben wat dan weer werd ingepolderd.
Meer beweging
Ameland is nu nog steeds in beweging. Eerst werden de duinen heel strak gehouden door Rijkswaterstaat. Helmgras en bossen werden geplant om het zand vast te houden. Nu zijn de beheerders verandert van tactiek, en mag het zand weer meer stuiven.
Vroege Vogels TV op Ameland, vrijdag 14 september om 19.35 uur op NPO2