Brandnetel, zevenblad, slakken... ze vallen allemaal onder het hoofdstuk 'tuinmansverdriet'. Maar tuinman Jan Graafland van de Weledatuin in Zoetermeer denkt daar anders over. Hij ziet het meer als iets waar je heel goed mee samen kan leven, zolang je elkaar de ruimte geeft. Van een slak ligt hij niet meer wakker.
Advertentie
Dit is reclame van STER
De slak
Dat was in de begintijd van zijn tuin wel anders. Hij schrijft erover: "Vooral de kweekplantjes moesten het ontgelden. Wanneer ik bij aanvang van het werk in de kas kwam was de ravage niet te overzien. Kwetsbare plantjes als basilicum waren tot de grond toe afgevreten. Van taaiere plantjes als salie stond alleen het stengeltje nog. Over alle gewasschade heen lag een glinsterend slijmspoor."
Groene genade
Het verhaal van de slak is te lezen in zijn onlangs verschenen boek Groene Genade. Geen praktische tuingids, maar een verhalenbundel vol anekdotes, observaties, inzichten en wijze lessen. De belangrijkste les van Jan: laat de natuur zelf het antwoord geven.
Prima informatie. Wellicht verstandig om ook nog even te verwijzen naar Stichting Salvage te Apeldoorn. Deze instelling werk samen met de meeste verzekeraars om bij calamiteiten, bijvoorbeeld een keukenbrand, eerste hulp te verlenen en zal trachten de gevolgschade te beperken. (24/7)
Voortkomend uit kapotte dakgoot wel? Dat had je m.i. ook zelf kunnen zien EN DUS verhelpen, voor het mis ging..... Terwijl een overstroming DAAR kun je NIETS aan doen. De denkwijzen der verzekeringsmaatschappijen zijn goddelijk..... lees 'ondoorgrondelijk'.